В Ірані засудили до страти журналіста

Дата: 01 Липня 2020
A+ A- Підписатися

В Ірані засудили до смертної кари за “поширення зла і насильства” журналіста Рухоллу Зама.

Про це повідомляє VOA.

Рухолла Зам – 41-річний активіст, редактор порталу AmadNews і власник популярного каналу в телеграмі, де публікували компрометувальні матеріали про іранських посадовців. Ще 2017 року, коли в країні спалахнули протести, Зам потрапив до поля зору влади, адже повідомляв про час зборів активістам. Тоді іранці висловлювали своє невдоволення щодо подорожчання цін на деякі продукти, проте згодом до економічних гасел додалися політичні, оскільки країна декілька десятиліть перебуває під міжнародними санкціями, які, за словами експертів, сильно вдарили по економіці.

Після протестів Зам жив у вигнанні у Франції, однак наприкінці минулого року його заманили до Ірану, де й арештували. Згодом журналіст з’являвся на телебаченні й вибачався за свої дії. Його колеги з “Радіо Свобода” зазначають, що звинувачення, які висунули чоловіку, зазвичай інкримінують обвинуваченим у справах про шпигунство або спроби повалення влади. Наразі в журналіста є можливість оскаржити вирок. 

Нагадаємо, що минулого року правозахисники зафіксували найменшу кількість страт за десять років, однак більшість страт торік стались у Китаї, Ірані, Саудівській Аравії, Іраку та Єгипті.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter