У Херсоні окупанти захопили наукову бібліотеку

Дата: 23 Червня 2022
A+ A- Підписатися

У Херсоні окупанти захопили обласну універсальну наукову бібліотеку імені Олеся Гончара. Директор бібліотеки та значна частина колективу категорично відмовилися від співпраці з окупантами й колаборантами.

Про це повідомив перший заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський.

Фото: Херсон онлайн

За словами Соболевського, військові РФ у Херсонській області, порушуючи всі можливі норми моралі і міжнародного права, продовжують тиск на заклади освіти і культури. Одним із останніх прикладів є захоплення Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. О. Гончара.

“Ця бібліотека відома всім херсонцям, тому що завдяки зусиллям та самовідданій роботі керівництва та колективу бібліотеки цей заклад став потужним культурним центром, на базі якого регулярно проводилася робота та заходи у всіляких сферах – від інклюзії до безпечного міського простору. Після початку війни бібліотека стала одним із наших гуманітарних центрів, у якому тривалий час перебували біженці”, розповів заступник.

Він також наголосив, що директорка бібліотеки Надія Коротун і значна частина колективу категорично відмовилися від співпраці з окупантами й колаборантами, після цього виникла загроза життю та здоров’ю директорки. Наразі вона перебуває на території, підконтрольній Україні.

Нагадаємо, окупаційна адміністрація Херсона провела збори директорів місцевих шкіл, де їм висунули вимогу з 1 вересня розпочати навчальний процес за російськими освітніми програмами. З близько 60 присутніх директорів шкіл пропозицію прийняли лише двоє. Їм доручено провести збори своїх педагогічних колективів та змусити підлеглих переоформитися за російським законодавством, уклавши договори з окупаційною адміністрацією.

Раніше в Херсоні росіяни та колаборанти вже закликали освітян готуватися до навчання за новою програмою та їздити до Криму для “підвищення кваліфікації”. Але ще тоді фактично всі директори шкіл заявили про те, що їх це не влаштовує.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter