У Харкові засудили вже другого праворадикала за напад на поліцейського після прайду у 2019 році 

Дата: 01 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

22 вересня Дзержинський райсуд у Харкові виніс вирок Максиму Сахненку, учаснику організації “Фрайкор”. Його звинувачували у насильстві щодо правоохоронця після Харків-прайду 2019 року. Сахненку присудили два роки позбавлення волі умовно з випробувальним терміном в один рік. Аналогічний вирок за цим обвинуваченням напередодні отримав інший фрайкорівець Вадим Макаров. Триває процес над третім нападником, представником націоналістичної партії “Братство” Ростиславом Федорком.  

Про це йдеться у матеріалі Ґрат.   

Фото: твіттер IT Sector Харків

Перший у Харкові марш за права ЛГБТ відбувся 2019 року й закінчився зіткненням представників праворадикальних організацій із поліцейськими, які охороняли ходу.  

Після маршу праворадикали в балаклавах влаштували “полювання” на його учасників та побили неповнолітнього хлопця, який не брав участі у ході. Поліція відкрила справу про групове хуліганство, однак підозру повідомили лише одному нападнику – Віктору Масальському. Тоді ж його справу передали до суду, який за два роки так і не перейшов до слухань по суті, зазначають у публікації видання. 

У ній додають, що поліцейські вирушили на пошуки порушників:

“За версією слідства, біля офісу “Фрайкора” вони зупинили групу хлопців, схожих, на їхню думку, на нападників на неповнолітнього, і попросили їх показати документи. Праворадикали, серед яких були представники “Фрайкора”, “Традиції й порядку” та “Братства”, чинили опір і намагалися втекти. Коли поліцейські наздогнали їх, почалася перепалка. Праворадикали розпорошили газ із балончиків, через що двоє поліцейських отримали опіки очей”.

Тоді затримали 17 осіб, але підозру в насильстві щодо працівників правоохоронного органу висунули лише трьом – Сахненку, Макарову та Федорку. 

Перші двоє свою провину визнали та не подаватимуть апеляцію. Триває процес над третім нападником – Федорком. Сахненко також проходить як потерпілий у справі про перевищення повноважень поліцейським Максимом Мошоровським.

За версією слідства, правоохоронець підбіг до Сахненка, який лежав на асфальті, однією ногою наступив на нього, а іншою вдарив його по коліну. Службове розслідування Національної поліції встановило, що Мошоровський застосував до затриманого надмірну фізичну силу, і поліцейського звільнили. Минулого року справу поліцейського передали до Дзержинського райсуду.  

Нагадаємо, що у неділю, 12 вересня, в Харкові відбувся Марш рівності – традиційна мирна хода за права ЛГБТ, якою завершився прайд-тиждень у місті. Організатори кажуть, що участь у події взяли близько трьох тисяч людей. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter