У Харкові вандали замалювали мурал на стіні ЛГБТ-центру дискримінаційними написами

Дата: 05 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Близько 4 ранку 31 січня двоє невідомих у балаклавах замалювали мурал, який прикрашає фасад будинку, де розташований “Прайд-хаб”, ком’юніті-центр ЛГБТ+, дискримінаційними написами та зображеннями.

Про це на своїй фейсбук-сторінці написала співзасновниця “Прайд-хабу” Ганна Шаригіна.

Так виглядає мурал після акту вандалізму / Фото з фейсбук-сторінки Ганни Шаригіної

“Наразі послання досить чітке  містить воно і кельтський хрест, і смерть, і 1488, і відсилку до віршів біблії. Приходили сьогодні вночі”, – написала Шаригіна.

Такі прояви ворожнечі й нетерпимості трапляються в Харкові досить часто. Після кожного випадку, представниці спільноти звертаються у поліцію.

Подію, що сталася 31 січня, правоохоронці наразі офіційно не прокоментували.

Ганна Шаригіна з колегами збирається поінформувати про цей випадок міжнародну спільноту, щойно отримають записи з відеокамер.

На інцидент відреагувала Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова. У своєму телеграм-каналі Омбудстанка наголосила, що звернулася з відповідною заявою до харківської поліції.

Наголошую, що громадяни мають рівні конституційні права і свободи, а обов’язок кожного – поважати права і свободи, честь і гідність інших людей, – додала Денісова.

Вона вимагає провести розслідування правопорушення. Особливу увагу просить приділити дослідженню мотиву нетерпимості за ознакою сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності.

Представники міжнародної правозахисної організації Amnesty International також закликали правоохоронців “не ігнорувати заяви щодо нападів та актів вандалізму із мотивів гомофобії, встановити винуватих осіб та притягнути їх до відповідальності“.

Харківська ЛГБТІ-спільнота систематично зазнає численних дискримінаційних атак з боку груп, що пропагують ненависть і дискримінацію і це не перший подібний інцидент щодо PrideHub. Нападники раніше вже атакували дане приміщення, мочилися на стіни будівлі, мазали фекаліями дверні ручки та розбивали вікна, скандуючи гомофобні гасла“, йдеться у повідомленні.

Таких випадків було десятки, однак жодна особа не понесла покарання наголошують правозахисники.

Нагадаємо, подібний випадок трапився минулого року, тоді проти ночі 6 серпня у центрі Харкова невідомий молодик замалював мурал на стінах ЛГБТ-центру “Прайд-хаб” написом мовою ворожнечі. Це черговий випадок вандалізму стосовно простору, який його представниці розцінили як скоєний на ґрунті ненависті. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter