У Харкові перепоховати треба ще 900 тіл із братських могил

Дата: 15 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Досі в Харкові міська влада не перепоховала близько 900 тіл із братських могил. 

Про це в інтерв’ю виданню “Бабель” розповів міський голова Ігор Терехов

Безлюдівське кладовище в Харкові. Фото: Бабель

Журналістки, які спілкувалися з посадовцем, поцікавилися перепохованням, адже раніше видання публікувало історію тероборонівця Романа Сімонока

Він загинув під час обстрілу Харківської ОДА торік, а його тіло знайшли в останній день розбору завалів – 25 березня. Попри те що в чоловіка із собою був паспорт, тіло Романа опинилось у братській могилі на Безлюдівському кладовищі на південній околиці міста. Сталося це з порушенням українського законодавства, бо в моргу не склали протокол упізнання, а рідних не сповістили, хоча й були зобов’язані.

Перепоховати Сімонока, якого батьки шукали півтора місяця, вдалося лише торік узимку. 

“Там були проведені всі процедури, включно з тестом ДНК, і тільки потім нам дозволили перепоховати”, – каже Терехов. 

Терехов запевняє, що перепоховати ще близько 900 тіл із братських могил влада не може через “процедури документування злочинів РФ”. 

“Є буква закону, якої потрібно дотримуватися”, – додав він. 

Щодо поховання Сімонока та інших “невпізнаних тіл”, то торік у вересні правоохоронці в Харкові відкрили провадження за фактом поховань загиблих у мішках і можливого недбальства працівників комунального підприємства. За даними видання “Бабель”, в одній траншеї протягом кількох місяців поховали 1 020 чи 1 220 тіл, серед яких є жінки та діти. 

Нагадаємо, що, за даними українських правоохоронців, унаслідок воєнних злочинів росіян в Україні загинули майже 10 тисяч цивільних, а ще понад 13 тисяч поранено. 

Їхні імена та історії збирають у спеціальному віртуальному меморіалі, а щоранку о 9-й годині в Україні оголошують хвилину мовчання в пам’ять про загиблих.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter