У Харкові невідомі пошкодили мурал на честь загиблої військовослужбовиці Яни Червоної

Дата: 18 Березня 2024
A+ A- Підписатися

У Харкові група невідомих пошкодила стінопис на честь української захисниці Яни Червоної, яка загинула 2019 року. Вони залили його червоною фарбою та закидали яйцями.

Про це повідомляє Харківське жіноче обʼєднання “Сфера”. 

Фото: Sphere, Women Association

Цей стінопис 8 березня зробила художниця Ірина Водолаз на замовлення “Сфери”. Ідея створення муралу – привернути увагу до ініціативи перейменувати вулицю Новгородської на честь Яни Червоної.

Зрештою стінопис проіснував рівно тиждень.

З цього тижня активістки почнуть працювати над реставрацією та відновленням цього стінопису.

“Зважаючи на акти вандалізму і наруги над стінописами і муралами, ми вбачаємо що механізми запобігання та покарання вандалів – не працюють. Саме тому важлива соціальна увага та позиція громади щодо подібних випадків. Тож потребуємо вашої інформаційної підтримки”, – зазначає “Сфера”. 

Фото: Sphere, Women Association

Також представниці жіночого обʼєднання закликали Національну поліцію України, Патрульну поліцію Харківської області та Службу безпеки України звернути увагу на цей та інші випадки наруги над стінописами й муралами на честь героїнь та героїв України.

Яна Червона жила в Харкові та була учасницею місцевого Євромайдану. З літа 2014-го, коли почалися бойові дії на Сході України, жінка стала волонтеркою, допомагала добровольчому батальйону “Айдар”.

У 2016 році вона вирішила піти на службу до Збройних сил України. Яна Червона була кулеметницею, мала позивний Відьма. 2 квітня 2019 року на Луганщині внаслідок обстрілу з важкої артилерії Червона загинула.

Нагадаємо, що 7 березня в Харкові відбулася всеукраїнська акція “Мапі України – жіночі імена”, яка має на меті увічнити видатних жінок у топонімах країни. Акція приурочена до 140-річчя українського жіночого руху, який припадає на 8 грудня 2024 року. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter