У Грузії планують відкрити спільний з Росією університет

Дата: 24 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Керівник Грузинсько-російського громадського центру імені Євгена Примакова в Тбілісі Дмитро Лорткіпанідзе заявив, що Росія спонсоруватиме відкриття нового вишу в Грузії.

Про це пише “Эхо Кавказа” з посиланням на видання “Грузия и мир”.

“Наразі конкретно обговорюється питання створення грузинсько-російського університету. На цьому етапі ми підшукуємо потрібне місце для розміщення цього навчального закладу. Навчання в університеті буде безоплатним – витрати на фінансування візьме на себе Російська Федерація.

Це буде унікальний виш, який повністю укомплектує російська сторона. Вважаю, що до кінця вересня ми матимемо чіткішу картину і зʼявляться подробиці та деталі, пов’язані з цим університетом”, – заявив Лорткіпанідзе.

У Тбілісі розцінюють цю спробу відкриття російського університету як нову хвилю експансії Росії та наголошують, що подібні університети створюють розширення впливу російської політики в Грузії.

За словами експертів у сфері освіти, РФ використовує освіту як ідеологічний механізм, а відкриття російського вишу в Грузії означає, що в тих, хто навчатиметься в ньому, відбуватиметься підміна понять та цінностей. 

Лорткіпанідзе вважає, що влада країни має обговорювати з Росією, як країною-окупантом, питання гарантій безпеки та розпочати дипломатичний діалог навколо “питання визначення територіальної цілісності”.

“Необхідно обговорити з Росією тему гарантій нашої безпеки, економічні проблеми, започаткувати дипломатичний, політичний діалог навколо питання визначення територіальної цілісності. Все це особливо важливо для майбутніх поколінь. Ми повинні створити їм надійний базис. Тож грузинській владі, гадаю, невдовзі доведеться говорити з російською стороною”, – додав очільник громадського центру.

Нагадаємо, що наприкінці червня в столиці Грузії, Тбілісі, громадянин Росії спробував зірвати прапор України, який місцева жителька вивісила зі свого вікна. Місцева мешканка та журналістка Еліне Хачапурідзе заявила, що через “засилля” росіян вона перестала почуватися в безпеці.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter