У Греції журналісти виступили проти введення кримінальної відповідальності за поширення фейків

Дата: 20 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

У Греції журналісти вимагають від уряду відкликати поправку до законопроєкту про запровадження кримінальної відповідальності за поширення неправдивої інформації, автором якої виступило міністерство юстиції в межах реформи цивільного кодексу.

Голосування за нього заплановано в грецькому парламенті вже найближчим часом, пише Le Monde.

Джерело: pixabay.com

Якщо нововведення ухвалять, на журналістів зможуть накладати штрафи або позбавляти волі на строк до пів року за обвинуваченням у поширенні “неправдивої інформації, яка може спричинити занепокоєння чи побоювання в суспільстві або підірвати довіру до національної економіки, здатності оборонної потужності країни чи охорони здоров’я”.

Видавцю чи власнику ЗМІ також загрожує покарання – ув’язнення та фінансові санкції.

Поправка спричинила невдоволення журналістської спільноти, профспілок Греції та Європейського Союзу. Так, спілка грецьких редакторів (Esiea) зазначила, що “поправка не містить чіткого формулювання, що таке неправдива інформація. Той спосіб, у який цей термін визначено, є неоднозначним і може призвести до зловживання санкціями проти журналістів”.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що “Репортери без кордонів” заявили про запуск нової цифрової платформи “Ініціатива довіри до журналістики” (JTI), метою якої є виявлення та винагорода надійних джерел інформації.

Експерти організації назвали це “безпрецедентним інструментом прозорості, спрямованим на просування довіри до журналістики”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter