“Репортери без кордонів” запустили цифрову платформу самооцінювання медіа

Дата: 18 Травня 2021
A+ A- Підписатися

“Репортери без кордонів” (RSF) заявили про запуск нової цифрової платформи “Ініціатива довіри до журналістики” (JTI), метою якої є виявлення та винагорода надійних джерел інформації.

Це “безпрецедентний інструмент прозорості, спрямований на просування довіри до журналістики”, йдеться на сайті організації.

Джерело: rfi.fr

ЗМІ можуть використовувати цифровий додаток JTI для перевірки та оприлюднення відповідності своїх редакційних процесів найкращим практикам.

В основі цього інструменту лежить самооцінювання, яке дозволяє суб’єктам ЗМІ перевіряти, покращувати та сприяти якості своєї журналістської практики.

Робота JTI базується на переліку критеріїв, розроблених RSF у співпраці з більш ніж 130 організаціями та учасниками медіаіндустрії, наукових кіл, регуляторних та саморегулювальних органів, технологічних компаній та медіаіндустрії.

Вона складається з трьох етапів. По-перше, суб’єкту ЗМІ пропонується зробити самооцінювання через інтернет-застосунок, що складається з внутрішньої перевірки відповідності еталонній системі, “стандарту СВІ”.

Далі він може обрати публічне поширення та публікацію результатів цього самооцінювання, яке набуде форми звіту про прозорість.

Останній етап процесу складається із зовнішнього аудиту, що сприяє незалежному оцінюванню з боку акредитованого органу із сертифікації. Після успішного виконання цих трьох кроків суб’єкт медіа пройде сертифікацію та отримає ярлик JTI.

“В умовах нинішнього інформаційного хаосу фейкові новини, пропаганда та висловлювання ненависті мають конкурентну перевагу перед журналістикою”, – заявив генеральний секретар RSF Крістоф Делуар.

Це має негативні наслідки як для громадськості, обмежуючи здатність людей ухвалювати рішення, засновані на фактах, так і для стійкості журналістики.

“Якщо ми хочемо вийти з цього циклу, ми маємо змінити ситуацію, заохочуючи журналістику за допомогою надійного стороннього механізму. JTI – це новаторська ініціатива, яка робить дотримання професійних стандартів відчутним активом і врешті-решт запорукою стійкості журналістики”, – уточнив він.

Розвиток JTI є прямою реакцією на вірусне поширення дезінформації останніми роками. За даними барометра Edelman Trust 2020, майже 74% користувачів інтернету заявляють, що стурбовані явищем дезінформації, яке впливає на соціальні мережі, і 64% з них звертаються до ЗМІ для доступу до правдивої інформації.

“Продемонструвавши якість своєї роботи, медіасуб’єкти не лише відповідають очікуванням аудиторії, але й розширюють свої можливості та збільшують свої джерела доходу. Унікальний інструмент, який пропонує JTI, дозволяє їм досягти цих цілей, а також надати докази відповідності “стандарту” JTI”, – йдеться на сайті RSF.

Узяти участь в ініціативі може будь-яке ЗМІ, перейшовши до інтернет-інструменту JTI та створивши профіль для самооцінювання. Доступна англійська, французька та іспанська мови.

У пілотній фазі запуску цифрового застосунку взяли участь близько 50 медіаоб’єктів, які перевіряли кожен аспект інструменту. Серед них – CBC / Radio-Canada, France Télévisions, SWI swissinfo.ch (SRG-SSR), Tiempo Argentino, DER SPIEGEL, Громадське радіо Колорадо, Economedia в Болгарії, The Wire в Індії тощо.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter