У Гаазі відновлюють слухання в справі МН-17

Дата: 22 Червня 2020
A+ A- Підписатися

22 червня в судовому комплексі “Схіпхол”, що поблизу аеропорту Амстердама, відновлять слухання в межах судового процесу в справі щодо збитого над Донбасом літака рейсу МН-17.

Про це повідомили на сайті суду. 

Слухання в справі МН-17 розпочалися ще в березні, однак через коронавірус їх вирішили проводити за закритими дверима. Наразі, як повідомляє видання “Інтерфакс-Україна”, після попереднього етапу слухань, що відбулися 8 та 10 червня, у суді продовжать підготовку до початку розгляду справи по суті.

Нідерландська прокуратура раніше висловила надію, що Окружний суд Гааги зможе восени розпочати розгляд по суті справи про катастрофу на Сході України пасажирського літака рейсу MH-17. Водночас у прокуратурі вважають, що якщо захист не буде готовий до осені, то можна спершу почати слухання з приводу тих обвинувачених, які вирішили, що вони не будуть представлені в суді адвокатами.

Прокуратура сподівається, що до 22 червня 2020 року сторона захисту повідомить про те, яка додаткова інформація їй потрібна для підготовки до подальших слухань.

Нагадаємо, що прокуратура Нідерландів висунула звинувачення чотирьом фігурантам:

  • Сергію Дубинському (позивний Хмурий) – голова розвідки так званої “ДНР”, ветеран ГРУ РФ. Його вважають організатором бойового застосування установки.
  • Ігорю Гіркіну (позивний Стрелок) – “міністр оборони” так званої “ДНР”. Як встановили слідчі, вранці 18 липня він розмовляв із Дубинським, який пов’язаний з евакуацією установки “Бук” з підконтрольної сепаратистам території України назад до Росії. 
  • Олегу Пулатову (позивний Гюрза) – підполковник запасу російських повітряно-десантних військ. Причетний, за версією слідства, до перевезення “Бука” й організації охорони району падіння уламків збитого літака. Вважається, що він був біля установки в момент пуску.
  • Леонідові Харченку (позивний Кріт) – громадянин України, командир так званого “розвідувального батальйону” в “2-му відділі ГРУ ДНР”, причетний до охорони установки “Бук” у районі місця пуску на південь від Сніжного. Він, можливо, також координував транспортування “Бука” з Донецька до місця пуску і подальшу евакуацію установки до Росії.

Згодом в українському МЗС повідомили, що в межах справи підозри можуть отримати не лише безпосередні виконавці, але й ті, хто віддавав злочинні накази та забезпечував політичне прикриття.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter