Підозрюваними в справі МН-17 можуть стати люди, які забезпечували політичне прикриття виконавцям

Дата: 09 Червня 2020
A+ A- Підписатися

У справі щодо збитого над Донбасом літака рейсу МН-17 підозри можуть отримати не лише безпосередні виконавці, але й ті, хто віддавав злочинні накази та забезпечував політичне прикриття.

Про це розповів заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін в інтерв’ю виданню “Главком”.

Наразі прокуратура Нідерландів висунула звинувачення чотирьом фігурантам справи, зокрема терористові Ігорю Гіркіну. Єнін розповів, що список підозрюваних розширюватиметься. 

“Наші органи досудового розслідування під процесуальним керівництвом прокуратури йдуть уперед і згодом планують повідомити про підозри й іншим фігурантам. Ми впевнені, що підозри поширяться не лише на членів екіпажу ЗРК “Бук”, тих, хто брав участь у цьому злочині, а й на тих, хто забезпечував їм політичне прикриття. Хочу зазначити, що ця робота ведеться не тільки українськими правоохоронцями. Йдеться про дії спільної слідчої групи за участю Нідерландів, Бельгії, Малайзії та Австралії”, – зазначив заступник міністра. 

Ще в січні 2017 року Україна подала до Міжнародного суду ООН позов проти Росії щодо порушення Конвенції про заборону фінансування тероризму та Конвенції про заборону расової дискримінації. Росію звинувачують, зокрема, у наданні зброї та інших видів допомоги незаконним збройним формуванням та збитті літака рейсу MH-17. Уже в листопаді поточного року російська сторона має подати контрмеморандум у справі.

“Доведеться (Російській стороні. – Ред.) якимось чином пояснювати суду, як так сталося, що екіпаж російського ЗРК “Бук” було доставлено на територію українського Донбасу за сприяння аеромобільних підрозділів РФ. Ми, безумовно, розраховуємо на встановлення справедливості в цьому питанні й притягненні російської сторони до міжнародно-правової відповідальності за порушення норм Конвенції щодо протидії фінансуванню тероризму”, – сказав Єнін. 

Нагадаємо, що слухання в справі МН-17 розпочались у березні в судовому комплексі “Схіпхол”, поблизу аеропорту Амстердама. Прокуратура Нідерландів висунула звинувачення чотирьом фігурантам:

  • Сергію Дубинському (позивний Хмурий) – голова розвідки так званої “ДНР”, ветеран ГРУ РФ. Його вважають організатором бойового застосування установки.
  • Ігорю Гіркіну (позивний Стрелок) – “міністр оборони” так званої “ДНР”. Як встановили слідчі, вранці 18 липня він розмовляв із Дубинським, який пов’язаний з евакуацією установки “Бук” з підконтрольної сепаратистам території України назад до Росії. 
  • Олегу Пулатову (позивний Гюрза) – підполковник запасу російських повітряно-десантних військ. Причетний, за версією слідства, до перевезення “Бука” й організації охорони району падіння уламків збитого літака. Вважається, що він був біля установки в момент пуску.
  • Леонідові Харченку (позивний Кріт) – громадянин України, командир так званого “розвідувального батальйону” в “2-му відділі ГРУ ДНР”, причетний до охорони установки “Бук” у районі місця пуску на південь від Сніжного. Він, можливо, також координував транспортування “Бука” з Донецька до місця пуску і подальшу евакуацію установки до Росії.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter