У Гаазі судитимуть експрезидента Косова, якого звинувачують у воєнних злочинах під час війни із Сербією

Дата: 01 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Колишній президент Косова 54-річний Хашим Тачі 3 квітня постане перед судом у Гаазі за обвинуваченням у воєнних злочинах під час війни із Сербією в 1998-1999 роках.

Про це повідомляє Reuters.

Хашим Тачі. Джерело: Reuters

У листопаді 2020 року спеціальний суд Косова, створений у Гаазі, висунув Тачі, а також трьом його найближчим соратникам пред’явлені звинувачення за 10 пунктами воєнних злочинів і злочинів проти людяності, включно з переслідуваннями, убивствами, катуваннями та насильницькими зникненнями людей під час війни.

Жоден з обвинувачених не визнав звинувачень щодо себе.

6 листопада 2020 року суд у Гаазі заарештував Хашима Тачі, колишніх очільників парламенту країни Кадрі Веселі та Якупа Красничі, а також депутата Реджепа Селімі, яких звинувачують у воєнних злочинах (вбивство понад 100 осіб) під час війни в Косові в 1998-1999 роках. Їхніми жертвами були косовські албанці, серби і роми, а також політичні опоненти.

Групі також висунуті звинувачення в тортурах, переслідуваннях і викраденнях. Всіх перевели до слідчого ізолятора.

Хашим Тачі – колишній політичний командир Армії визволення Косова, яка брала участь у війні проти Сербії. По завершенні воєнних дій Тачі пішов у політику й із 2008 року був прем’єр-міністром, а з 2016-го – президентом Косова. Після оголошення обвинувачень у листопаді 2020 року він подав у відставку й добровільно здався суду. Він заявив, що таким чином робить крок “для захисту цілісності президентства Косова“.

Нагадаємо, унаслідок військової збройної агресії РФ проти України скоєно 72 тисячі воєнних злочинів, загинуло майже 10 тисяч цивільних осіб, понад 13 тисяч цивільних зазнали поранень. Понад 80 тисяч об’єктів цивільної інфраструктури зруйновані або пошкоджені.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter