У Франківську юнаки нападали на місцевих жителів, били їх та застосовували газові балончики: Омбудсман відреагував

Дата: 07 Березня 2024
A+ A- Підписатися

У соцмережах ширяться відео, на яких невідомі нападають на жителів Івано-Франківська, зокрема й літніх людей. Тамтешня поліція розпочала кримінальне провадження, а також на ці інциденти відреагував Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець, який наголосив на неприпустимості будь-яких проявів насильства.

Про це йдеться на фейсбук-сторінці Омбудсмана. 

Так, місцеві телеграм-канали, які поширюють ці відео, зазначають, що “хтось зібрав банду з псевдоскінхедів, яка тепер займається побиттям людей без причини”.

Такі ролики під час моніторингу соціальних мереж виявили й поліціянти. На одному з відео невідомі завдавали випадковим перехожим тілесних ушкоджень, а також застосовували газові балончики. Водночас жодних звернень до поліції так і не надходило.

Зрештою поліція Прикарпаття розпочала кримінальне провадження за ч. 4 ст. 296 (хуліганство) Кримінального кодексу України. 

Невдовзі правоохоронці встановили особи підозрюваних – ними виявилися молодики, які пояснюють свої дії та знущання тим, що робили це “для хайпу”. 

“Водночас у соціальних мережах під дописами до оприлюднених відео, містяться коментарі та відеоматеріали, у яких дописувачі повідомляють про факти звернення потерпілих від нападів до органів поліції щодо побиття їх невідомими особами до 3 березня, однак, як стверджується, ці заяви залишалися без належного реагування”, – зауважив Омбудсман.

Зрештою Лубінець звернувся до керівництва Національної поліції України з вимогою призначити службове розслідування за інформацією про неналежне реагування органами поліції на подані до 3 березня заяви й повідомлення мешканців міста Івано-Франківська про побиття їх невідомими особами.

“Усі вчинені злочини мають бути розслідувані та отримати належну правову оцінку, а винні мають понести справедливу відповідальність!” – підкреслив він.

Інформацію про ці та аналогічні правопорушення або про осіб, які вчиняють ці протиправні дії, закликають повідомляти на спецлінію 102.

Нагадаємо, що на Львівщині повідомили про підозру в хуліганстві учасникам “посвяти” першокурсників місцевого училища. Старші хлопці на відео лупцювали молодших вихованців. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter