У Франції знову протестували проти запланованого ухвалення закону “про глобальну безпеку”

Дата: 13 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Десятки тисяч французів 12 грудня вийшли на вулиці на знак протесту, проти ухвалення закону “про глобальну безпеку”, який забороняє поширювати фото і відео поліцейських під час виконання обов’язків. У наслідок масових протестів затримали 140 людей.

Про це повідомляє DW з посиланням на інформаційне агентство AFP.

Фото: Charles Platiau / Reuters

За даними організаторів, на вулиці по всій країні вийшли близько 60 тисяч людей. У МВС заявляють про понад 26 тисяч демонстрантів. Організатори кажуть, що у Парижі протестували близько 10 тисяч людей, їх супроводжувала велика кількість поліцейських. Через численні арешти під час демонстрації у столиці Франції виникла напруженість, і правоохоронці ненадовго застосували водомети для розгону мітингувальників. Утім, масштабних інцидентів чи сутичок вдалося уникнути.

Тим часом у Ліоні, де, за даними місцевої влади, на вулиці вийшли близько двох тисяч протестувальників, силовики застосували сльозогінний газ. 

Нагадаємо, 28 листопада, за даними міністерства внутрішніх справ, по всій країні в акціях протесту взяли участь 133 тисячі людей, з них у Парижі  – 46 тисяч. 5 грудня, за даними МВС, на вулиці вийшло більш ніж 52 тисячі учасників протестів, з них у Парижі  – близько п’яти тисяч.

Приводом для незадоволення стали плани влади ухвалити новий закон “про глобальну безпеку”, який забороняє оприлюднювати фото чи відеозаписи поліцейських під час виконання службових обов’язків, якщо це становитиме загрозу для “фізичної чи психічної недоторканності” правоохоронців. За порушення заборони законопроєкт передбачає покарання у вигляді штрафу в 45 тисяч євро або позбавлення волі на один рік.

Критики називають закон “про глобальну безпеку”, таким що “уб’є свободу” та вказують на те, що це перешкоджатиме як звичайним громадянам, так і журналістам знімати дії поліції під час акцій протесту, а це порушує можливість контролювати, чи не перевищує поліція свої повноваження.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter