У Франції відкрили судове розслідування обставин убивства журналіста П’єра Закжевські на початку повномасштабного вторгнення Росії

Дата: 17 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Національна антитерористична прокуратура (PNAT) Франції відкрила судове розслідування за фактом смерті франко-ірландського журналіста, співробітника американського ЗМІ FoxNews П’єра Закжевські, убитого 14 березня 2022 року в Україні під час висвітлення повномасштабного російського вторгнення.

Про це 17 квітня 2024 року повідомили на сайті “Репортерів без кордонів” (RSF).

П’єр Закжевські. Джерело: RSF

Після більш ніж двох років розслідування обставин смерті кореспондента в Горенці неподалік Києва в справі призначили двох слідчих суддів. Це значний крок уперед у боротьбі з безкарністю за злочини, скоєні проти журналістів, зазначили в повідомленні.

За словами дружини П’єра Мішель Росс-Стентон, П’єр “використовував свій об’єктив, щоб переконатися, що історії людей розповідаються ясно та правдиво, незалежно від того, наскільки складно чи небезпечно”.

Вона висловила вдячність усім, хто підтримав і допоміг у продовженні боротьби за розкриття правди про те, що сталося з її чоловіком.

Нагадаємо, що через два дні після загибелі Закжевскі та української фіксерки Олександри Кувшинової 16 березня 2022 року PNAT розпочала попереднє розслідування, в якому взяли участь 17 членів родини та RSF.

Франція, Ірландія та Україна створили спільну слідчу групу. Наприкінці цього етапу, 5 квітня 2024 року, PNAT передав справу декану слідчих суддів відділу злочинів проти людства та воєнних злочинів суду Парижа з проханням розпочати розслідування воєнного злочину.

На цьому етапі призначення суддів-слідчих дозволить родичам загиблого стати цивільними сторонами та брати активнішу участь у розслідуванні, що триває.

RSF також подасть заявку на участь у судовому розслідуванні разом з родиною П’єра Закжевські.

Оператор телеканалу Fox News П’єр Закжевські та українська журналістка і фіксерка Олександра Кувшинова загинули під Києвом унаслідок артилерійського обстрілу російськими окупантами.

Ще один член знімальної групи, журналіст Fox News Бенджамін Голлвижив після обстрілу російськими військовими, але осліп на одне око та втратив частину ноги. 

Раніше ZMINA повідомляла про те, що родина української журналістки та фіксерки Олександри Кувшинової подала позов проти американської телекомпанії Fox News.

У позові до Верховного суду штату Нью-Йорк рідні загиблої звинувачують медіа в недбалості.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter