У Франції суд відправив за ґрати на понад 20 років колишнього лікаря, причетного до геноциду в Руанді

Дата: 23 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Суд у Франції відправив на 24 роки до в’язниці колишнього лікаря, причетного до геноциду в Руанді у 1994 році. Чоловіка визнали винним у геноциді, злочинах проти людяності та змові з метою підготовки цих злочинів.  

Про це повідомляє The Guardian.

Фото: Finbarr O’Reilly. Reuters

68-річний колишній гінеколог Состен Муньємана став шостим засудженим у Франції, пов’язаним із вбивствами народу тутсі.

Як встановило слідство, чоловік долучився до написання листа на підтримку тодішнього тимчасового уряду, що заохочував масові вбивства меншини тутсі.

Він також допомагав встановлювати блокпости, на яких затримували людей. Звідти їх везли в офіси місцевих органів влади, де утримувати в нелюдських умовах, а згодом убивали. 

Також Муньємана був близьким до Жана Камбанди – голови тимчасового уряду Руанди, який створили після вбивства президента Жувеналя Габ’ярімани.

Під час судового процесу Муньємана заперечував обвинувачення. Чоловік стверджував, що він був поміркованим хуту і намагався “врятувати” тутсі, пропонуючи їм “притулок” в офісах місцевої влади.

Позов проти Муньємани подали ще у 1995 році, однак суд відбувся тільки тепер. Державний обвинувач вимагав засудити колишнього лікаря до 30 років позбавлення волі, проте суд призначив лише 24 роки. Адвокати засудженого заявили, що планують оскаржити вирок.

Це вже шостий судовий процес у Франції щодо учасників масових вбивств у Руанді. За даними ООН, у 1994 році за 100 днів солдати з народу хуту вбили близько 800 тисяч людей, більшість з яких були етнічними тутсі.

Щоб сховатися від правосуддя, причетні до геноциду тікали до різних країн. Франція серед них була однією з найпопулярніших.

Нагадаємо, наприкінці вересня минулого року суд у Гаазі розпочав засідання у справі Фелісьєна Кабуги, колишнього бізнесмена зі Східно-Африканської Руанди. Він фінансував пропагандистське Вільне радіо тисячі пагорбів (RTLM), яке розпалювало ворожнечу проти народності тутсі під час геноциду.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter