У Гаазі розпочався суд на фінансистом руандійського геноциду Фелісьєном Кабугою

Дата: 01 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

30 вересня суд у Гаазі розпочав засідання у справі Фелісьєна Кабуги, колишнього бізнесмена зі Східно-Африканської Руанди. Він фінансував пропагандистське Вільне радіо тисячі пагорбів (RTLM), яке розпалювало ворожнечу проти народності тутсі під час геноциду.

Про це повідомили у Державному департаменті США.

Фелісьєн Кабуга

Справа розглядається у межах Міжнародного кримінального трибуналу по Руанді (ICTR). Кабугу звинувачують у злочинах проти людяності. Він виступав основним фінансистом екстремістів та політичних груп, які вчинили геноцид у Руанді в 1994 році.

Сполучені Штати рішуче підтримали створення Міжнародного трибуналу Радою Безпеки ООН і тісно співпрацювали з IRMCT у довготривалих зусиллях притягнути Кабугу до відповідальності”, – йдеться в повідомленні Держдепу.

Фелісьєна Кабугу підозрюють у зловживанні владою, значними ресурсами і впливом заради підбурювання до вбивства сотень тисяч мирних жителів тутсі. На початку 1990-х він фінансував збройні угруповання з представників народності хуту, які за 100 днів винищили близько 20% населення шестимільйонної африканської країни, переважно, етнічної меншини тутсі.

Трибунал ООН по Руанді визнав Кабугу винним у скоєнні геноциду. Зокрема, його звинувачують у тому, що він дозволяв радіотрансляцію повідомлень, у яких ідентифікували та засуджували тутсі, а також у наданні зброї та транспорту угрупуванню екстремістів “Інтерахамве” (назва перекладається, як “ті, хто нападають разом”). Кабуга був власником Вільного радіо тисячі пагорбів (Radio Television Libre des Mille Collines), в ефірі якого хуту підбурювали до вбивства тутсі. Суд над ним та іншими причетними до пропагандистського радіо – один із двох прецедентів відповідальності за медійну складову геноциду. 

Впливовий бізнесмен впродовж 26 років переховувався у Франції за підробленими документами. Його розшукували спецслужби восьми країн ЄС, Руанди, США, а також Європол та Інтерпол. 

Раніше ZMINA повідомляла, що у травні 2020 року Феліcьєна Кабугу затримали у Франції. Чоловіка заарештували на світанку 16 травня в передмісті Парижа, Аньєр-сюр-Сені, де він жив під фальшивим іменем разом з родиною. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter