У Франції розпустять ультраправу католицьку організацію, яка закликала позбавити євреїв громадянства

Дата: 08 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

У неділю, 6 серпня, голова ультраправої католицької організації Civitas П’єр Іллар заявив, що у 1791 році у Франції “відбулася подія – натуралізація євреїв”, і закликав позбавити їх французького громадянства. Після цього міністр внутрішніх справ Франції Жеральд Дарманен розпорядився розпустити Civitas.

Про це пише “Європейська правда” з посиланням на твіттер Дарманена.

Ілюстративне зображення. Наруга над єврейським цвинтарем. Фото: Silar

“До 1789 року єврей, мусульманин чи буддист не міг стати французом. Чому вони не могли стати французами? Тому що вони були єретиками. Натуралізація євреїв у 1791 році відкрила двері для імміграції. Нам, можливо, слід повернутися до ситуації до 1789 року”, – зазначив Пʼєр Іллар. 

Це висловлювання різко засудили французькі політики та Союз єврейських студентів Франції. Вони закликали очільника МВС Франції почати розслідування, оскільки “антисемітизм повинен бути покараний без жодних послаблень”.

7 серпня ввечері Дарманен написав у твіттері, що доручив підзвітним йому відомствам вивчити розпущення традиційного католицького руху Civitas.

“Антисемітизму немає місця в нашій країні. Я рішуче засуджую ці ганебні висловлювання і передав справу до прокуратури”, – наголосив він.

Нагадаємо, що в червні генеральна прокуратура Литви розпочала досудове розслідування через антисемітські публікації депутата сейму Ремігіюса Жемайтайтіса у фейсбуку.

Так, депутат написав у своєму фейсбук-акаунті допис, у якому розкритикував прем’єр-міністерку Інгріду Шимоніте, що зараз перебуває з робочим візитом в Ізраїлі. На його думку, такі візити та розвиток двосторонніх відносин неприпустимі. Крім того, політик зазначив, що під час Другої світової війни в країні відбувався “литовський Голокост”. 

Після цього голова єврейської громади Литви Фаїна Куклянські заявила, що держава має відреагувати на заяви депутата і вжити заходів щодо запобігання антисемітизму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter