Генпрокуратура Литви почала розслідування через антисемітські публікації депутата Сейму

Дата: 15 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Генеральна прокуратура Литви розпочала досудове розслідування через антисемітські публікації депутата Сейму Ремігіюса Жемайтайтіса у фейсбуку.

Про це повідомляє видання Delfi.

Фото: Lietuvos rytas

Так, у вівторок депутат написав у своєму фейсбук-акаунті допис, у якому розкритикував прем’єр-міністерку Інгріду Шимоніте, яка зараз перебуває з робочим візитом в Ізраїлі. На його думку, такі візити та розвиток двосторонніх відносин неприпустимі.

Крім того, політик зазначив, що під час Другої світової війни у країні відбувався “литовський Голокост”. 

“Був єврейський Голокост, але ще більший Голокост литовців був у Литві! Якщо наші політики-жартівники в Ізраїлі просять вибачення у євреїв, то коли ж євреї перепросять нас?” – запитав Жемайтайтіс.

Після цього голова єврейської громади Литви Фаїна Куклянські заявила, що держава має відреагувати на заяви депутата і вжити заходів щодо запобігання антисемітизму.

Прокурори розпочали розслідування за фактом публічного підбурювання до ненависті щодо будь-якої нації, раси, етнічної, релігійної чи іншої групи людей.

Як відомо, Жемайтайтіс вже не вперше потрапляє у скандал через антисемітські висловлювання. У травні депутат, коментуючи знесення палестинської школи неподалік від Віфлеєма, прирівняв дії Ізраїлю з агресією Путіна проти України. “У світі зʼявилася ще одна тварина – Ізраїль”, – сказав він.

Нагадаємо, що 28 грудня минулого року, Комісія сейму Латвії з питань мандатів, етики та заяв вирішила порушити справу у зв’язку з висловлюваннями депутата Александра Кірштейнса під час дебатів щодо продовження розгляду законопроєкту про цивільне партнерство.

Під час дебатів Кірштейнс використовував у своєму виступі такі слова, як “nēģeri”, “pederasti” та “žīdi”. На думку партії “Прогресивні”, яка клопотала про розслідування, виступ депутата був образливим і містив некоректні слова, несумісні з повагою до Сейму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter