У Франції обговорюють заборону дискримінації за кольором та довжиною волосся

Дата: 28 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Французькі урядовці розглядають законопроєкт, який забороняє дискримінацію за структурою, довжиною, кольором волосся або зачіскою.

Про це повідомляє The Washington Post.

Фото: Canva

Автори проєкту сподіваються, що ці заходи стануть підтримкою темношкірим та іншим людям, які зіткнулися з ворожим ставленням через своє волосся.

Законопроєкт запропонував законодавець Олівʼє Серва, який каже, що в випадку його ухвалення Франція стане першою країною в світі, яка визнає дискримінацію за ознакою волосся на національному рівні. 

Документом пропонується внести зміни до вже наявних антидискримінаційних заходів у трудовому та кримінальному кодексах, щоб прямо заборонити дискримінацію людей з кучерявим і накрученим волоссям або іншими зачісками, які сприймаються як непрофесійні, а також лисих людей.

Він не спрямований конкретно проти дискримінації за расовою ознакою, хоча саме це було основною мотивацією для його прийняття.

“Люди, які не вписуються в євроцентричні стандарти, стикаються з дискримінацією, стереотипами та упередженнями”, – наголосив Серва.

Є шанси на ухвалення проєкту під час голосування у Національних зборах, нижній палаті парламенту, оскільки його підтримують члени центристської партії президента Емманюеля Макрона “Відродження” та лівих партій.

Однак законопроєкт не підтримують консервативні й ультраправі законодавці, які вбачають у ньому спробу імпортувати до Франції американські концепції про расу і расову дискримінацію.

Нагадаємо, що команда громадської організації “Точка опори ЮА” разом з експертками створили чатбот “Ценеок”, який за допомогою інтерактивних історій навчить розпізнавати дискримінацію та дасть підказки, як її долати. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter