У Франції десятки дівчат відправили додому зі шкіл, через заборону носити мусульманські сукні

Дата: 09 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

У перший день нового навчального року французькі школи відправили додому десятки дівчаток за відмову зняти мусульманську абаю – довгу традиційну арабську жіночу сукню з рукавами.

Про це повідомляє The Gurdian.

Джерело: aa.com.tr

Як поінформував міністр освіти Франції Габріель Аттал, усупереч забороні на носіння мусульманського одягу, у понеділок вранці близько 300 дівчат прийшли в абаї. За його словами, більшість з них погодилися перевдягтися, але 67 дівчаток відмовилися, – їх відправили додому.

Як пише видання, заборону носити абаю у школах схвалюють працівники правих політичних сил. Водночас критики стверджують, що цей крок – образа громадянських свобод.

Президент Франції захистив ці кроки, згадавши вбивство вчителя Самуеля Паті за показ карикатур на пророка Мухаммеда під час уроку.

“Ми не можемо діяти так, ніби теракту, вбивства Семюеля Паті, не було”, – сказав він.

Раніше асоціація, яка представляє мусульман, подавала клопотання до Державної ради, найвищого суду країни, щоб розглянути питання про заборону абаї. Суд виніс рішення на користь держави. 

Французький соціолог Каутар Харчі вважає, що в основі цієї дискусії щодо заборони абаї лежить усунення частини французького населення від участі в політичному житті. 

Рада мусульманської віри Франції побоюється підвищеного ризику дискримінації.

Зазначається, що представники меншини в цій країні побоюються, що влада буде керуватися не чітко визначеними параметрами заборон, а покладатися на їх походження та релігію, щоб обмежувати права і свободи.

Нагадаємо, наприкінці серпня поточного року уряд Франції оголосив, що забороняє абаю в школах, заявивши, що це порушує правила світської в освіті. Відповідно до цих правил раніше у школах заборонили мусульманські хустки на тій підставі, що вони є демонстрацією релігійної приналежності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter