У Естонії поліція затримала двох співробітників російських “Известий”

Дата: 13 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Естонські правоохоронці затримали, а потім вислали з країни двох співробітників російського видання “Известия” через використання ними туристичних шенгенських віз для прикриття пропагандистської діяльності.

Про це повідомило видання Postimees.

Ксенія Солдатова та Дмитро Тімофєєв

Як пишуть “Известия”, ввечері 12 серпня Ксенія Солдатова та Дмитро Тімофєєв їхали поїздом з Нарви до Таллінна. У вагоні до них підійшли поліцейські, зняли їх із поїзда та доставили до відділення поліції.

Затримані співробітники відвідували країну як туристи, але “не змогли проігнорувати останні події, які відбувалися в Естонії”, написали російські пропагандисти. Вони збиралися підготувати матеріали про обмеження видачі віз громадянам Росії та позбавлення танка Т-34 статусу пам’ятника.

Уранці 13 серпня співробітники повернулися до Росії, повідомили “Известия”.

Керівника естонського прикордонного бюро Ідаської префектури Урмас Елмі пояснив, що двоє громадян Росії, 30-річна жінка та 40-річний чоловік, в’їхали до Естонії через нарвський прикордонний пункт у п’ятницю близько полудня. Вони пред’явили на кордоні шенгенські візи, видані Італією та Фінляндією, і заявили, що перебувають у туристичній поїздці.

“Після цього чоловік і жінка вирушили до нарвського танка та почали вести там пропагандистську роботу. Коли вони потім сіли в поїзд Нарва-Таллінн і поїхали у бік Таллінна, у Йихві до поїзда зайшов поліцейський патруль і відвіз чоловіка та жінку до відділення поліції для перевірки”, — уточнив він.

Елмі наголосив, що праця під час поїздок з туристичними цілями — це порушення візового режиму. Через це Департамент поліції та прикордонної охорони анулював візи й вислав росіян до РФ. Також їм на три роки заборонили в’їзд до Євросоюзу.

Раніше прем’єрка Естонії Кая Каллас закликала зупинити видачу туристичних віз росіянам на поїздки до ЄС.

Водночас канцлер Німеччини Олаф Шольц не підтримав цю ідею.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter