У ДПСУ пояснили, чому перестали випускати за кордон українців за внутрішніми паспортами

Дата: 18 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Українські прикордонники перестали випускати за межі держави громадян України, які не мають закордонного паспорта, але можуть зробити винятки для людей з регіонів, де тривають бойові дії.

Про це в коментарі ZMINA повідомив речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко.

Фото: сайт Держприкордонслужби

У перші тижні, що ми бачили фактично гуманітарну кризу на кордоні, коли тисячі людей одночасно намагалися перетнути кордон, рятуючись від війни. В той час належним чином не працювали сервісні центри, не було зрозуміло поширення зони бойових дій. Тому українські прикордонники ухвалили рішення, через гуманітарну катастрофу пропускати людей, у яких немає закордонного паспорта, зокрема, за паспортами громадян України або за іншими документами, які б дозволяли ідентифікувати особу”, – зазначив Демченко.

За його словами наразі ситуація є більш стабільною сервісні центри працюють, зона бойових дій відносно зрозуміла, тому в ДПСУ вирішили повернутися до постанови уряду номер 57, яка регламентує перетин державного кордону України.  

Демченко також пояснив, що стосовно біженців з регіонів, де тривають бойові дії, прикордонники можуть ухвалювати окреме рішення, але це винятки, які залежать від ситуації.

“Звісно, є випадки відмови, якщо люди, наприклад, їдуть з інших регіонів. Бо такими моментами намагаються перетнути кордон і жителі Львівщини, й Івано-Франківщини, Закарпаття… Якщо немає достатніх підстав для перетину кордону, зокрема й належних документів, такі люди не пропускаються через кордон”, – сказав речник ДПСУ.

У ніч на 18 квітня Укрзалізниця повідомила, що “вже зафіксовано випадки висадки пасажирів на кордоні“.

“Вважаємо це неприпустимим без прозорого інформування пасажирів і перевізника заздалегідь”, – ідеться в повідомленні.

Крім того, в Укрзалізниці зазначили, що не отримували від ДПСУ попереджень про зміни в правилах перетину кордону громадянами України.

Нагадаємо, кількість перетинів кордону на виїзд українців до Польщі вперше виявилася меншою, ніж на в’їзд до України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter