У Донецьку незаконно засудили дев’ятьох азовців

Дата: 20 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Окупаційні судові органи в Донецьку ухвалили вироки дев’ятьом українським військовополоненим з “Азову”. Усі засуджені отримали від 23 до 25 років ув’язнення в колонії суворого режиму. 

Полоненим закидають обстріли житлових будинків та цивільної інфраструктури неподалік Маріуполя в перші тижні повномасштабного вторгнення Росії.

Про це повідомляє слідчий комітет Росії.

Так званий “верховний суд” незаконного формування “ДНР” оголосив вироки полоненим службовцям бригади спеціального призначення “Азов”. Миколі Кузьменку та Богдану Печку присудили по 25 років ув’язнення. Олексію Качуєвському, Анатолію Могильному, Владиславу Сигису, Миколаю Святому, Вадиму Логошу та Максиму Дуброву – по 24 роки ув’язнення. Ярославу Безменову присудили 23 роки. Усі засуджені мають відбувати покарання в колонії суворого режиму. 

Згідно з матеріалами російських слідчих, з 25 лютого до 17 березня 2022 року засуджені військові перебували на позиціях у Маріуполі. Звідти вони буцімто щоденно обстрілювали цивільні об’єкти на окупованих територіях. За версією обвинувачення, щоденно українські військові випускали в бік житлових районів щонайменше по 10 осколково-фугасних снарядів. 

Українських військовополонених визнали винними в жорстокому поводженні з цивільними, застосуванні заборонених методів війни, замаху на вбивство з політичного чи ідеологічного мотиву, а також в умисному пошкодженні чужого майна.

Як відомо, останніми місцями так звані судові органи незаконного збройного формування “ДНР” ухвалюють вироки щодо українських військовополонених ледь не щодня. Так, 19 грудня в Донецьку засудили чотирьох українських бійців. За останній тиждень листопада незаконні окупаційні суди ухвалили понад десяток подібних рішень.

Крім того, суди над військовополоненими з України проводять і на території РФ. Перший такий процес почали на початку цього: Росія звинуватила полоненого бійця 36 бригади морської піхоти ЗСУ Антона Чередника в розстрілі цивільного. У листопаді військового засудили до 19 років ув’язнення. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter