Українського військовополоненого засудили в Росії до 19 років ув’язнення 

Дата: 09 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Морського піхотинця ЗСУ Антона Чередника засудили в Росії до 19 років колонії суворого режиму. За версією обвинувачення, військовополонений вбив цивільного у Маріуполі через неправильно вимовлене слово “паляниця”.

На перші три роки, згідно з вироком суду, Чередника відправлять до в’язниці з найжорсткішими умовами утримання.

Про це повідомило видання “Ґрати”.

Антон Чередник. Скриншот з відео із зали суду

Російський суд визнав винним українського військового Антона Чередника у вбивстві, жорстокому поводженні з цивільним населенням, навчанні для здійснення терористичної діяльності. Крім того, військовополоненого звинуватили у насильницькому захопленні влади, що не має сенсу, зазначає юридична радниця ZMINA Наталія Охотнікова.

“Так звана “ДНР” не є державою, визнаною на міжнародному рівні, а тому поняття “легітимна влада” і, відповідно, спроба її захоплення – не можуть бути застосовані”, – наголошує правниця.

За версією обвинувачення, 27 березня 2022 року Чередник та його співслужбовець патрулювали вулиці у селищі Мирне, що в Маріуполі. Там вони буцімто зупинили двох цивільних, і Чередник змусив чоловіків вимовити українською “паляниця”. Коли один із цивільних не зміг зробити цього, український військовий його застрелив, стверджує російський прокурор.

На суді український військовий зазначив, що вистрілив у чоловіка. Однак не через “неправильну вимову”, а через підозрілу поведінку цивільного, наголосив Чередник. 

Суд це до уваги не взяв, натомість звинуватив військовополоненого у вбивстві на ґрунті національної ненависті. 

Сторона обвинувачення просила для Чередника 17 років ув’язнення, однак суд збільшив цей термін до 19 у кінцевому вироку. Призначений судом адвокат Володимир Бакулов заявив, що Чередник буде оскаржувати вирок. 

Український військовополонений наразі не може отримати незалежного адвоката, а його рідні не мають змоги зв’язатися з ним та отримати жодної інформації про стан чи справу.

За словами колишньої дружини Чередника Катерини, попри публічний суд над українським військовим, факт його полону досі не підтвердили в Міжнародному Комітеті Червоного Хреста. Водночас МКЧХ може встановити факт ув’язнення тільки після особистої зустрічі з полоненим. РФ такого доступу до Чередника, ймовірно, не надає.

“Росія намагається «обвішати» юридичними документами як наших військовополонених, так і цивільних викрадених, влаштовуючи показові процеси для залякування”, – наголошує Охотнікова.

Крім того, зазначає радниця ZMINA, використання судів проти військовополонених з метою додаткового тиску на них може становити порушення міжнародного гуманітарного права. Подібні справи можуть стати черговим доказом переслідування українців з боку росіян усіма можливими способами. 

Нагадаємо, у Ростові судять трьох українських цивільних чоловіків, яких затримали у 2018 році в Донецьку, зокрема колишнього працівника української поліції. Чоловіків звинувачують у тероризмі та “підривній діяльності”. Батько експоліціянта зазначає, що чоловіки перебувають у камерах без годинників та вікон. До того ж бранці не отримують жодної інформації з навколишнього світу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter