У Хрінниках дитячий санаторій облаштували під житло для переселенців

Дата: 22 Липня 2024
A+ A- Підписатися

На Рівненщині, в Демидівській громаді, облаштували санаторій “Хрінники” для переселенців. Здебільшого там проживають пенсіонери та сім’ї. У санаторії підготували кімнати для проживання, забезпечили людей опаленням та водопостачанням.

Про це розповів директор санаторію “Хрінники” Богдан Левшенюк.

Фото: Санаторій “Хрінники”

Він зазначив, що санаторій “Хрінники” до COVID-19 та повномасштабного вторгнення працював як дитячий заклад і мав 140 місць.

“За кошти ООН зробили ремонт, облаштували нову твердопаливну котельню, бо опалення колись газове було, а потім багато років тільки в літній період воно функціонувало. Також замінили водопостачання, водовідведення, але не доробили. Опалення працює, але облаштування того всього ніхто не зробив. На першому поверсі колись було грязелікування. У зв’язку з ремонтними роботами там все розвалили і залишили. За проєктом передбачалося, що там мали робити загальні кухні, кімнати відпочинку, душові та пральні. Ремонт мали робити далі, але не було фінансування”, – поділився очільник закладу.

Водночас опалення не передбачено в їдальні, де переселенці харчуються та готують собі їсти.

“Їдальня знаходиться в іншому корпусі за 100 метрів. Там є кухня, гаряча вода, плити, посуд. По можливості стараємось привозити продукти. Червоний Хрест привозив продуктові набори. “Рокада” досить гарно нам допомагає. Нещодавно виділили холодильник і пральні машини для людей”, – зауважив директор санаторію.

За даними Левшенюка, у Демидівській громаді проживає орієнтовно 12 тисяч переселенців. Працівники санаторію разом із громадою облаштували 16 кімнат, з яких 40 місць для проживання. Перших переселенців тут прийняли у квітні 2024 року.

“У нас проживає 40 людей, серед яких – 12 дітей. Нещодавно народилася ще дівчинка. Найбільше людей з Донецької області, Краматорська. Ще є декілька із Запорізької. Багато пенсіонерів, жінок з дітьми. Їх привозили евакуаційними потягами. Серед них є жінка, у якої почались пологи в потязі, – додав Левшенюк.

Санаторій має три поверхи. Перший непридатний для житла. На другому живуть люди, але не у всіх кімнатах зроблено ремонт, і тому вони не повністю заселені. На третьому потрібно робити ремонт, щоб можна було заселити нових переселенців.

За словами директора санаторію, кімнати розраховані на двох і трьох людей. Там міститься ліжко, стіл та тумба. Кожна кімната облаштована душовими кабінами з теплою водою та туалетом. Також є балкони.

На території санаторію є футбольне поле, волейбольний майданчик, батути та заклади харчування. Крім того, є пляж, куди люди їздять купатися.

Нагадаємо, що 20 липня в селі Тарасівка на Київщині, у “Містечку Хансена” для внутрішньо переміщених осіб, які втратили житло через збройну агресію Росії, відкрили комплекс для відпочинку.

Club House HansenVillage – це цілий комплекс різноманітних послуг для здоров’я та сімейного відпочинку, яким можуть користуватися всі мешканці “Містечка Хансена”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter