У Дніпрі чоловіку замінили умовний вирок на реальний за публікації у “Однокласниках”

Дата: 17 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Дніпровський апеляційний суд виніс вирок у справі про поширення матеріалів з виправдовуванням і глорифікацією збройної агресії Російської Федерації проти України, замінивши засудженому умовний термін на реальний. 

Увагу на вирок звернув “Судовий репортер”. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Getty Images

Судячи з матеріалів справи, засуджений чоловік протягом грудня 2022 до січня 2023-го публікував пропагандистські публікації у російській мережі  “Однокласники”. Робив він це зі сторінок “(ДНР) и (ЛНР) против укрофашистов ZOV” та  “Назад в СССР! Ностальгия”.

Він публікував різні матеріали, серед яких був вірш, присвячений терористам з так званого ПВК “Вагнер”, які направили літак на колону Збройних сил України. Також засуджений прославляв російських терористів на окупованих територіях Донеччини та Луганщини. 

На суді чоловік розповів, що народився у Росії, але має українське громадянство та раніше мешкав на Донеччині разом із дружиною та повнолітнім сином. Характеристик щодо нього були позитивні. 

Суд першої інстанції призначив йому умовний термін, звільнивши від 5 років увʼязнення з іспитовим строком 3 роки. Однак колегія суддів апеляційної інстанції вирішила, що обвинувачений заслуговує суворішого покарання.

“(засуджений – Ред.) всупереч елементарним нормам моралі, не проявляючи жодних сентиментів, емпатії та навіть банального співчуття через масову загибель як військовослужбовців, які стали на захист своєї Батьківщини, так і мирного населення, протягом п`яти місяців продовжував розповсюджувати публікації, зміст яких всіляко виправдовував збройну агресію Росії, метою якої є намагання знищити Україну як державу, та прославляв осіб, які її здійснювали”, – йдеться у рішенні. 

У підсумку чоловіку присудили 3 роки позбавлення волі, що є менш тривалим строком, аніж передбачено законом. На це вплинуло щире каяття засудженого та його вік. 

Нагадаємо, що в Україні за колабораціонізм відкрили понад 9 тисяч проваджень, а третина вироків – за пости в однокласниках. Експерти кажуть, що це свідчить, що правоохоронці фокусуються на найпростіших для розслідування справах.

Активно судити людей в Україні за пости в соцмережах почали ще до початку повномасштабного вторгнення. До прикладу, згідно з дослідженням “Платформи прав людини”, лише з 2014 до 2018 року суди ухвалили 118 вироків за дії в інтернеті, які, на думку суддів, могли загрожувати державі.

Інколи правоохоронці переслідували за публікації в мережі не лише людей, які висловлюють проросійські погляди. ZMINA розповідала, як 2020 року на Черкащині вчителя-пенсіонера Володимира Терещенка судили за “повалення влади” через репост картинки у фейсбуку. У дописі була картинка з кулеметом “Максим” та словами про негідників при владі, стадіон, де треба їх зібрати, та про розстріл.

Про вирок у цій справі медіа не повідомляли. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter