У “Дії” зареєстрували перші шлюби онлайн: згодом у застосунку будуть доступні свідоцтва про шлюб і розлучення

Дата: 24 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Цими вихідними перші три пари уклали офіційний шлюб через відеозвʼязок. Серед пар – активіст, військовий, народний депутат Роман Лозинський і фахівчиня із соціальних та поведінкових комунікацій, викладачка УКУ Світлана Кісільова. Вони випробовували на собі нову технологію застосунку.

Про це повідомляє пресслужба “Дії”.

“Перша у світі пара одружилася в “Дії”. Це унікальний досвід для всього світу. Ми цифровізували процес одруження, і військові, пари на відстані чи кожен охочий уже скоро зможуть зареєструвати шлюб онлайн. Загалом на бета-тест зареєструвалося 2 500 пар, що вкотре показує: цифровізація вже стала попкультурою. Продовжуємо тестувати шлюб онлайн у “Дії”, і скоро сервіс буде доступний для кожного українця”, – зазначив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Так, українцям скоро не доведеться йти до ДРАЦСу, щоб зареєструвати шлюб. У застосунку користувачі зможуть обирати вільну дату й час та очікувати на посилання на справжню церемонію через відеозвʼязок. Цифрове свідоцтво про реєстрацію шлюбу автоматично підтягнеться в “Дію”, а фізичний документ можна замовити доставленням Укрпошти чи забрати у відділенні. 

Федоров також зазначив, що незабаром у “Дії” будуть свідоцтва про шлюб, розлучення й зміну імені. 

“Вже скоро не доведеться носити із собою паперові свідоцтва, вони будуть завжди під рукою. Коли влаштовуєтесь на роботу, підтверджуєте зміну прізвища, імені або оформлюєте пільги, коли отримуєте за дружину чи чоловіка посилку на Укрпошті”, – поділився він.

Крім того, у “Дію” автоматично підтягуватиметься свідоцтво про народження дитини – за податковим номером, тож не потрібно буде більше вводити вручну серію та номер свідоцтва. Це розв’яже проблему, коли матір змінює прізвище і свідоцтво дитини через це не підтягується. Крім того, там будуть свідоцтва про народження навіть уже повнолітніх дітей.

“Долучайтесь до бета-тесту, діліться фідбеком, користуйтеся послугою першими. Документи підтягнуться, якщо вони є в Державному реєстрі актів цивільного стану громадян”, – додав посадовець.

Нагадаємо, що з лютого 2023 року заяву про реєстрацію шлюбу можна було подавати онлайн через “Дію”. 

Для того щоб подати заяву, слід авторизуватися на порталі “Дія” та перейти до розділу “Сімʼя”. Там потрібно вибрати послугу “Заява про шлюб” та заповнити її, обравши місце та час реєстрації. Після цього треба сплатити адміністративний збір та підписати заяву електронним підписом. 

Інший партнер також має авторизуватись у своєму кабінеті на порталі, перейшовши на заяву за посиланням з пошти, та підписати її електронним підписом.

Згодом обраний ДРАЦС надішле відповідь та деталі щодо церемонії на пошту. 

Коли послуга зʼявилася в “Дії”, одностатева пара хлопців – Віталій Царюк та Віктор – подала заявку на шлюб у застосунку “Дія”. Система не прийняла заявку: “Дія” відмовила. Очікувано”, – написав Віталій. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter