У “Дії” тепер можна оформити компенсацію за облаштування робочого місця працівників з інвалідністю

Дата: 15 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Роботодавці, які облаштували робоче місце для людини з інвалідністю, можуть отримати компенсацію від держави через “Дію”. 

Про це розповіли в уряді. 

Ілюстраційне зображення. Фото: CNBS

Програму компенсацій роботодавцям за облаштування робочих місць для людей з інвалідністю запровадили торік у серпні. Нині вже понад сотня роботодавців скористались цією можливістю. 

Урядовці кажуть, що за отримані гроші можна придбати для співробітників необхідні меблі, обладнання та допоміжні засоби. Сума компенсації залежить від групи інвалідності, яку має працівник. Так, за працевлаштованих людей з 1-ю групою інвалідності виплатять до 106,5 тисячі гривень, а за працівника з 2-ю групою інвалідності — до 71 тисячі гривень.

Щоб отримати компенсацію у “Дії”, треба: 

  • авторизуватися на порталі “Дія” за допомогою КЕП; 
  • заповнити заяву: вказати дані про особу з інвалідністю та облаштоване робоче місце;
  • прикріпити документи, які підтверджують працевлаштування, купівлю допоміжних засобів та довідку медико-соціальної експертної комісії, яка засвідчує інвалідність співробітника;
  • вказати IBAN свого рахунку;
  • підписати заяву КЕПом.

На ухвалення рішення необхідно 13 робочих днів. Якщо воно буде позитивним, то гроші зарахують за 5 робочих днів. Компенсацію також можна отримати, подавши заяви до регіонального центру зайнятості в паперовій або електронній формі. 

Рівень працевлаштування людей з інвалідністю в Україні є вкрай низьким: офіційно лише близько 17% з них знайшли роботу у 2021 році. Показники за 2020-й, 2019-й та 2018 рік не сильно відрізняються – 16,2, 16,7 та 16,4% відповідно. Для порівняння: у Німеччині працевлаштованих людей з інвалідністю близько 69,4%, у Китаї – 80%, у Великобританії – 40%, у США – 29%, в Італії – 55%, у Швеції – 68%.

Дослідження свідчать, що брак знань серед українських роботодавців призводить до високого рівня недовіри між ними та людьми з інвалідністю. 

Нагадаємо, що ZMINA детально розповідала, з якими саме викликами стикаються люди з різними групами інвалідності під час пошуку роботи та як країна має подолати ці бар’єри.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter