У “Дії” стартував тест подання заяви на компенсації за знищене житло в Мощуні та Бородянці

Дата: 18 Липня 2023
A+ A- Підписатися

На порталі “Дія” стартувало бета-тестування подання заяви на отримання компенсації за знищене житло. Наразі це стосується громадян, які мають зруйновані помешкання в Мощуні та Бородянці Київської області.

Про це повідомляють Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України та міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Ілюстративне зображення. Фото: Олексій Самсонов

“Запускаємо набір на тестування наступного етапу комплексної послуги “єВідновлення”. Українці, чиє житло було знищене через російську агресію, зможуть подати заяву в “Дії” та отримати компенсацію від держави. Вже зараз працюємо над тим, щоб українці якнайшвидше повернулися в нові домівки”, – написав Федоров. 

Так, громадянам потрібно буде через “Дію” подати заяву на отримання компенсації. Після цього комісія, створена при громаді, розгляне заяву, проведе обстеження житла та ухвалить рішення щодо призначення компенсації.

Стати тестувальниками можуть українці, які:

  • досягли 18 років;
  • мають верифікований РНОКПП (так званий ідентифікаційний номер);
  • попередньо надіслали повідомлення про зруйноване майно;
  • мають зруйновану домівку на території селі Мощун в Гостомельській територіальній громаді або в селищі міського типу Бородянка; 
  • є єдиними власниками майна, яке зареєстровано в Державному реєстрі речових прав (ДРРП).

“Розмір компенсації визначатиметься на основі відкритих та прозорих формул, передбачених прийнятим урядом України Порядком надання компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна”, – додали в Мінвідновлення.

Компенсація надаватиметься у формі безготівкового житлового сертифіката, який можна буде використати для купівлі квартири чи приватного будинку на первинному чи вторинному ринках. Отримати нове житло можна буде в будь-якій громаді України, окрім тимчасово окупованих територій.

Незабаром зʼявиться можливість отримання грошової допомоги на будівництво нового приватного будинку тими громадянами, які втратили такий будинок. 

Долучитися до бета-тесту можна за посиланням.

Згодом буде додана можливість подання заяви через ЦНАП, нотаріуса чи орган соціального захисту.

Зараз такий механізм компенсації за знищене житло стосується виключно того житла, яке розташоване на неокупованій частині України. Щодо окупованих територій уряд розробляє окреме рішення.

Нагадаємо, що на початку травня в Україні стартувала програма “єВідновлення”, у межах якої громадянам, чиї помешкання постраждали внаслідок збройної агресії РФ, надаватиметься грошова компенсація. До 22 червня українці подали 20 308 заявок на допомогу, перші вже отримали виплати.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter