У держзраді підозрюють суддю з Харківщини, яка шість років тому незаконно ув’язнила за знімання в суді правозахисника Корнієнка

Дата: 16 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Голові Вовчанського районного суду на Харківщині Ірині Уханьовій заочно оголосили підозру в державній зраді. 

Про це повідомили в Харківській обласній прокуратурі.

Суддя Ірина Уханьова у Вовчанському суду. Фото: Суспільне

Слідчі встановили, що Уханьова вступила в злочинну змову з російськими військовими, які окупували Вовчанськ, та сприяла відновленню роботи очолюваного нею суду вже за російським законодавством. Так, 28 лютого вона провела загальні збори суддів та працівників апарату під час яких, використовуючи власний авторитет, схиляла присутніх співпрацювати з окупантами. 

За ухвалення вироків тим, хто зголосився, обіцяли по 10 тисяч рублів. 

“…Розуміючи, що судді та працівники апарату суду можуть боятися працювати під контролем військових РФ, (Уханьова. – Ред.) запевнила, що останні не несуть їм загрози та необхідно співпрацювати та надавати допомогу у функціонуванні “судового органу РФ” на території міста”,йдеться в тексті підозри. 

Окрім цього, як кажуть слідчі, Уханьова закликала трьох працівників теруправління Служби судової охорони співпрацювати з Росією й схиляла до цього ще одного місцевого правоохоронця.

Будівля Вовчанського районного суду. Фото: фейсбук-сторінка суду

У разі доведення провини судді загрожує від 15 років за ґратами до довічного ув’язнення з конфіскацією майна.

Ірина Уханьова відома тим, що у 2016-му заарештувала юриста, директора координаційного центру “Правозахисник” Максима Корнієнка на 15 діб за те, що він знімав на камеру мобільного телефона засідання в кримінальній справі стосовно двох представників ромської громади. 

Активіст відмовлявся припинити знімання, а тому суддя покликала поліцейських, які забрали його і висунули звинувачення в “злісній непокорі законному розпорядженню або вимозі працівника міліції”. Апеляційний суд визнав Корнієнка, який відсидів дев’ять з п’ятнадцяти діб адміністративного арешту, невинуватим.

Вища рада правосуддя довго відкладала ухвалення рішення щодо Уханьової, яку потім все ж таки відправили на навчання до школи суддів. Влітку 2020-го їй оголосили підозру в ухваленні свідомо неправосудного рішення з особистих інтересів, однак і до початку повномасштабного вторгнення Росії вона очолювала Вовчанський районний суд. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter