Суддю, яка ув’язнила правозахисника за відеозйомку, відправили на навчання в школу суддів

Дата: 15 Січня 2019
A+ A- Підписатися

Вища рада правосуддя відсторонила від судочинства на півроку та відправить на навчання в школу суддів Ірину Уханьову, яка у 2016 році ув’язнила за відеозйомку в залі суду активіста Максима Корнієнка.

Про це повідомляє кореспондентка Центру інформації про права людини.

Максим Корнієнко

На останньому засіданні ВРП вчергове заслухала сторони конфлікту. Водночас суддя Уханьова в промові наголосила, що вважає свій вчинок правильним і робитиме так само наступного разу.

“Я вважаю, що це рішення Вищої ради правосуддя є знущанням і насмішкою над громадянським суспільством України та спрямоване на те, щоб усі судді України розуміли, що можуть порушувати права правозахисників і садити їх за ґрати і нічого їм не буде, крім того, що вони навчалися за гроші платників податків у школі суддів” – прокоментував Центру інформації про права людини рішення ВРП Максим Корнієнко.

Нагадаємо, 14 листопада 2016 року Ірина Уханьова заарештувала юриста, директора координаційного центру “Правозахисник” Максима Корнієнка на 15 діб, коли він вів спостереження за відкритими слуханнями у кримінальній справі стосовно двох представників ромської громади. Корнієнко записував на мобільний телефон те, що відбувалося в залі суду, коли суддя наказала йому зупинитися, не надавши законного обґрунтування заборони.

Активіст відмовився припинити відеозйомку, а тому суддя покликала співробітників поліції, які забрали правозахисника і висунули йому звинувачення в “злісній непокорі законному розпорядженню або вимозі працівника міліції” за ст. 185 Адміністративного кодексу України.

Пізніше Апеляційний суд визнав Корнієнка, який відсидів дев’ять з 15 діб адміністративного арешту, невинуватим. Проте Вища рада правосуддя довго відкладала ухвалення рішення щодо судді Уханьової.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter