У Держатомрегулюванні кажуть, що більше не отримують даних про радіаційну обстановку на окупованій ЗАЕС

Дата: 02 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Окупаційна адміністрація Запорізької АЕС, яку фактично контролює “Росатом”, заборонила передачу інформації з Автоматизованої системи контролю радіаційної обстановки станції. 

Про це повідомили в уряді. 

Вид на ЗАЕС з Нікополя. Фото: Dmytro Smolyenko/ Ukrinform

За словами в.о. голови Держатомрегулювання й головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олега Корікова, росіяни майже повністю деградували систему аварійної готовності та реагування на ЗАЕС.

“Про це (заборону передачі інформації з автоматизованої системи контролю радіаційної обстановки ЗАЕС. – Ред.) український регулятор поінформував МАГАТЕ, однак не отримував повідомлень щодо можливих планованих заходів з боку Агентства для врегулювання цієї ситуації”, – додає він. 

Проблемою лишається тиск на працівників станції, який у Держатомрегулювання називають шаленим. У них проводять обшуки вдома, залякують, забороняють спілкуватись з людьми з неокупованих територій й не дають виїхати. За час російської окупації чисельність персоналу ЗАЕС все ж скорочувалася, тож “Росатом” тепер наймає працівників, рівень кваліфікації яких, за словами Корікова, є низьким. 

Нагадаємо, що на території окупованого Енергодара поблизу ЗАЕС російські військові облаштовують військово-логістичну базу. Усе це російське керівництво робить попри заклики світу та МАГАТЕ підтримувати ядерну безпеку. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter