У центрі столиці провели акцію солідарності на підтримку бранців Кремля

Дата: 12 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

12 грудня у Києві на алеї Небесної Сотні до Міжнародного дня захисту прав людини відбулась акція солідарності “Свободу політв’язням”.

Як повідомляє кореспондентка видання ZMINA.

Фото: ZMINA

У заході взяло участь кілька десятків людей. Зі словами підтримки політв’язнів на акції виступили заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров, колишні політв’язні Ісмаїл Рамазанов та Володимир Балух, голова Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик, аналітик “Крим SOS” Євген Ярошенко, волонтерка Наталія Лютікова, батько політв’язня Валентина ВигівськогоПетро Вигівський, представник Об‘єднання родичів політв’язнів Кремля та інші.

Під час акції відбувся театралізований перформанс, який зображає долю незаконно ув’язнених бранців Кремля. 

Фото: ZMINA

На банері, виготовленому волонтерами та школярами Краматорська, учасники акції написали іменні послання та побажання українським політв’язням, які перебувають у місцях позбавлення волі на території Російської Федерації та окупованого нею Криму. Наступного тижня його запустять у небо над Кримом.

Організатори події також провели перформанс “Кайданам не забрати мою волю” за участю колишніх бранців Кремля.

Фото: ZMINA

На жаль, кількість політичних в’язнів не зменшується, а тільки зростає. Для Путіна це звичне явище, для нас – трагедія“, – сказав заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров під час виступу.

Він наголосив, що останнім часом окупаційна влада Криму відкриває адміністративні справи на людей, які приїжджають під суди при розгляді справ проти кримських татар.

Фото: ZMINA

Правозахисні організації та колишні бранці Кремля висловили своє занепокоєння зростанням кількості політв’язнів та відсутністю нових обмінів полоненими понад 2 роки.

Учасники акції звернулися до влади з проханням прискорити розгляд законопроєкту, який би унормував надання допомоги затриманим окупантами українцям та їхнім сім’ям.

Нагадаємо, згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 102 людей. 76 із цього списку – кримські татари. ZMINA та газета “День” у серії “День народження за ґратами” щомісяця розповідає їхні історії. 

Фотографія обкладинки: ZMINA

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter