У чотирьох областях запускають кампанію з виявлення фейків

Дата: 18 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

У чотирьох регіонах України – Одесі, Херсоні, Луцьку та Кропивницькому – стартує кампанія INFOCRIME, мета якої – викривати фейки та допомагати журналістам місцевих медіа перевіряти факти й поширювати достовірну інформацію. 

Про це повідомили в Інституті масової інформації. 

Протягом вересня-жовтня мережа регіональних фактчекерів у Волинській, Кіровоградській, Одеській та Херсонській областях оприлюднюватиме результати щотижневого моніторингу головних трендів фейків, маніпуляцій, дезінформації та пропаганди під час місцевих виборів і надаватиме рекомендації журналістам щодо перевірки даних. 

Мережа фактчекерів уже виявила перші тренди. Виявляється, що головні категорії фейків і дезінформації в чотирьох регіонах України пов’язані з трьома темами. Перша – це неправдиві повідомлення про ситуацію коронавірусом, друга – маніпуляції і неправда з вуст кандидатів на місцевих виборах, які ніяк не спростовуються в медіа. І третя – це проросійські наративи, які активно проникають у місцеві медіа окремих регіонів”, – розповіла виконавча директорка ІМІ Оксана Романюк.

За словами творців, проєкт допоможе не лише зібрати та систематизувати дані про найпоширеніші наративи фейків та маніпуляцій, а й продемонструє суспільству загалом і журналістам зокрема, що виявити, відфільтрувати дезінформацію не так важко, як може здатись.

“У передвиборчій какофонії заяв і обіцянок політиків має бути бодай один острівець здорового глузду, що допоможе виборцям осмисленіше робити вибір, навчитися розпізнавати фейки та маніпуляції і почне закладати підвалини фактчекінгу в місцевих ЗМІ”, – каже медіаексперт проєкту в Херсонській області та головред видання “МОСТ” Сергій Нікітенко.

Нагадаємо, що місцеві вибори в Україні відбудуться 25 жовтня. Нещодавно уряд затвердив порядок здійснення протиепідемічних заходів під час організації та проведення волевиявлення.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter