Дистанція, температурний скринінг та без дітей: як проходитиме голосування на місцевих виборах?

Дата: 14 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів України затвердив порядок здійснення протиепідемічних заходів під час організації та проведення місцевих виборів, що відбудуться 25 жовтня. 

Про це повідомили на Урядовому порталі. 

Відповідно до ухваленого документа, у людей, які заходитимуть до дільниць, запитуватимуть про стан здоров’я, а також вимірюватимуть температуру. На вході до виборчої дільниці мають бути антисептики для рук, а в самому приміщенні – місце для централізованого збору та утилізації засобів індивідуального захисту. 

Виборці мають дотримуватися протиепідемічних заходів: обробити руки перед входом, а також бути в респіраторі або захисній масці. Водночас члени виборчої комісії можуть просити виборців тимчасово зняти маску для підтвердження особи. Виборцям також рекомендують мати із собою ручку для голосування і закликають не брати дітей.

Громадянам, які перебувають на самоізоляції, в уряді нагадали про можливість голосувати за місцем перебування. Для цього потрібно не пізніше ніж до 20-ї години останньої п’ятниці перед днем виборів подати заяву з доданою довідкою медустанови про стан здоров’я (перебування на самоізоляції).

“У день голосування таким виборцям необхідно самостійно, не передаючи в руки членам виборчої комісії, показати документ, який підтверджує особу та громадянство України. Члени комісії, які забезпечують голосування за місцем перебування, мають бути в масках, рукавичках, захисному щитку. І після кожного відвідування проводити утилізацію засобів захисту”, – йдеться в документі. 

Усередині дільниць має також бути нанесена розмітка, що вказуватиме на безпечну дистанцію, а групи людей на вхід та на вихід мають розділяти. Також урядовці рекомендують, щоб у приміщеннях одночасно перебувало не більш ніж три особи з розрахунку на один стіл для видавання бюлетенів. 

Меблі, що містяться на дільницях, мають бути вироблені з матеріалів, які можна продезінфікувати. Використання тканин під час голосування цього року заборонено. 

Усі члени виборчої комісії, офіційні спостерігачі, поліцейські, працівники органів, закладів, установ, на території яких розміщені приміщення для голосування та приміщення виборчих комісій, мають бути в індивідуальних засобах захисту. Також вони повинні будуть дотримуватися дистанції та сидіти на відстані не менш ніж 1 метр один від одного або застосовувати фізичні бар’єри, наприклад прозорі екрани.

Протирання дверних ручок, поручнів, сидіння тощо дезінфікувальними засобами потрібно проводити не рідше ніж один раз на дві години, а вологе прибирання приміщення – не рідше ніж один раз на чотири години. Обробляти дозволили й окремі частини виборчих скриньок, але водночас не можна буде допустити потрапляння речовини та засобів дезінфекції всередину.

У разі виявлення випадку коронавірусу в одного з членів виборчої комісії всі інші члени комісії, як наголосили в уряді, можуть продовжувати працювати за відсутності симптомів респіраторних захворювань. Водночас у разі наявності контакту з хворим без застосування засобів індивідуального захисту таких членів виборчої комісії скеровуватимуть на самоізоляцію.

До роботи на спеціальних виборчих дільницях, утворених у стаціонарних закладах охорони здоров’я та в установах виконання покарань, слідчих ізоляторах, членам виборчої комісії, офіційним спостерігачам, поліцейським рекомендується не пізніше ніж за 72 години до дня виборів пройти тестування на наявність коронавірусу методом ПЛР.

Після завершення підрахунку голосів, передання протоколів та бюлетенів для голосування в приміщенні виборчої комісії проводитимуть завершальну дезінфекцію. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter