У Чернівцях облаштували прихисток для переселенців: першочергово туди заселятимуть багатодітні родини

Дата: 18 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

У місті Чернівці на вулиці Шкільній створили прихисток для внутрішньо переміщених осіб. Там можуть проживати одночасно понад 50 людей. Кошти на це – майже 830 тисяч – виділив Європейський Союз. 

Про це пише “Суспільне Чернівці”.

Фото: “Суспільне Чернівці” / Анастасія Лупашку

У приміщенні, де облаштували прихисток, раніше була санітарно-епідеміологічна станція. Утім, як розповів міський голова Роман Клічук, останні 15 років його не використовували, а два роки тому виділили для проживання вимушених переселенців. 

Ремонт провели за фінансування Європейського Союзу та програми НЕФКО. Загалом на це виділили 1,3 мільйона євро – за частину цих грошей торік відремонтували також амбулаторію “Міської поліклініки №3” на вулиці Головній, 218.

У прихистку є вісім житлових блоків на 16 кімнат. Людей туди заселятимуть за бальною системою, першочергово орієнтуючись на багатодітні сім’ї. За умовами договору переселенці зможуть проживати там рік, а за потреби – продовжити договір.

Проживання у прихистку безоплатне, але потрібно сплачувати за комунальні послуги.

Наразі там вже проживають дві сім’ї. Одна з них – Тетяна Губар із пʼятьма дітьми зі Слов’янська, що на Донеччині.

Нагадаємо, що у березні цього року український уряд ухвалив постанову, яка забороняє виселяти представників вразливих категорій внутрішніх переселенців із житла для тимчасового проживання до кінця воєнного стану.

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій працює над формуванням повного переліку місць тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб.

Затвердження такого переліку передбачає, що туди внесуть усі об’єкти у відповідній області чи місті Києві, які використовувались як місця для тимчасового проживання ВПО до 7 вересня 2023 року. За умови, що в них на день проведення моніторингу були облаштовані місця для проживання десяти або більше людей. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter