У Чернігові живе до 400 людей з порушеннями зору, але держава перестала фінансувати місцеву громадську організацію, яка допомагає незрячим

Дата: 16 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Станом на жовтень 2023 року в Чернігові мешкає близько чотирьохсот людей з порушеннями зору чи повною його втратою. З початком повномасштабного вторгнення держава припинила фінансування місцевої організації – Українського товариства сліпих у Чернігові, – і нині вона існує тільки коштом окремих обласних програм.

Про це повідомив голова правління Українського товариства сліпих у Чернігові Максим Гоцало.

Фото: Depositphotos

“Якщо обласна наша влада допомагає хоча б виживати комунальними послугами, то держава повністю відсторонилася від незрячих і не докладає жодних зусиль для того, щоб незрячі в Україні почували себе краще”, – наголосив він. 

За словами Гоцала, до повномасштабного вторгнення їхня організація надавала різноманітні послуги з підтримки незрячих людей. Проте зараз усіх співробітників скоротили, а сам він працює на волонтерських засадах.

“Допомагали людям оформити різноманітну допомогу, чимось підказати, навіть навчити таку людину користуватися тростиною. Елементарні правила, що держава на сьогодні не має таких послуг щодо реабілітації в навчанні таких людей користуватися тростиною”, – пояснив чоловік.

Тим часом гендиректор Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю Віталій Музиченко пояснив, що зараз фінансову підтримку від держави отримують тільки ті громадські організації, які реалізовують соціальні проєкти чи заходи для людей з інвалідністю.

“Цього року передбачається, що відповідна підтримка не просто кимось розподіляється, виходячи з якихось особливостей чи якихось критеріїв, а проводиться конкурс у форматі запропонованих проєктів від громадських організацій. Такий конкурс у нас провели у вересні поточного року, і частина громадських організацій подалася на цей конкурс і отримає, відповідно, ці кошти.

До прикладу, УТОГ (Українське товариство глухих), аналогічна організація, як УТОС. Вона виграла декілька проєктів, а УТОС із якихось причин не подавалося на відповідну програму і тому участь у конкурсі не брало”, – зазначив він.

Як відомо, 15 жовтня відзначається Міжнародний день білої тростини. Це щорічний день обізнаності, який покликаний привернути увагу до ситуації з дотриманням прав незрячих людей. 

Як пише Українське товариство сліпих, 285 мільйонів людей у всьому світі мають порушення зору: 39 мільйонів – незрячі, 246 мільйонів мають значний ступінь зниження зору. 90% незрячих людей живуть у країнах з низьким рівнем доходу. В Україні точної офіційної статистики щодо кількості людей з порушеннями зору нема, але, за неофіційними даними, це приблизно 100 тисяч людей.

Значна частина незрячих людей користується білою тростиною, яка дає можливість орієнтуватися та самостійно пересуватися в просторі, жити незалежним, активним і повноцінним життям. Як засіб визначення шляху палиця відома вже здавна, але історія білої тростини як символу незрячості бере свій початок лише з 1921 року.

Нагадаємо, що данська компанія Lego масово продаватиме конструктор з нанесеним на цеглинки шрифтом Брайля, щоб діти з порушеннями зору навчилися читати сенсорний алфавіт. Раніше компанія безоплатно надавала такий конструктор кільком школам і службам, що займаються з незрячими дітьми, а тепер запускає його в масовий продаж.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter