У Чехії розслідують майже 400 кримінальних справ через публічну підтримку війни Росії проти України

Дата: 12 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

У Чехії розслідують 384 кримінальні справи через публічну підтримку війни Росії проти України.

Такі дані на 12 листопада оприлюднило місцеве видання iRozhlas з посиланням на інформацію правоохоронців.

Джерело: iROZHLAS.cz

У 99 справах перейшли до стадії висунення звинувачення конкретній людині. Є серед усіх названих справ і вже завершені.

За даними чеської поліції, 121 справа стосується схвалення та інших форм просування терористичних рухів або організацій.

Як повідомили в прокуратурі Чехії, ці справи можуть розглядати за двома статтями — 365-ю і 405-ю Кримінального кодексу: “Схвалення злочину” та “Заперечення, сумнів, схвалення та виправдання геноциду”.

“Якщо хтось публічно, зокрема й на демонстраціях, в інтернеті чи соціальних мережах, схвалює напад Російської Федерації на Україну або в цьому контексті висловлює підтримку чи вихваляє керівників РФ, за певних умов це може загрожувати кримінальною відповідальністю”, — попередили в прокуратурі Чехії.

Також поліція відстежує імовірні злочини, повʼязані з війною Ізраїлю й ХАМАСу. Станом на 12 листопада чеські правоохоронці зареєстрували 14 випадків з визначенням: “екстремізм з антисемітським контекстом”.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Чехії засудили до чотирьох місяців умовно місцевого жителя Ярослава Попелка, який закликав зняти український прапор з Національного музею під час антиурядового протесту. Йому також заборонили перебувати в Празі впродовж 18 місяців.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter