У Бундестазі розкритикували нейтральність Швейцарії щодо війни в Україні

Дата: 18 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Голова комітету Бундестагу в закордонних справах Міхаель Рот розкритикував нейтралітет Швейцарії щодо війни РФ в Україні й порушив тему припинення закупівлі швейцарського озброєння, якщо ставлення країни не зміниться.

Про це він сказав в інтерв’ю RND, передає “Європейська правда”.

Бундестаг

Він сказав, що Швейцарія – це не лише традиційно “нейтральна”, але й глибоко волелюбна країна.

“І саме свобода стоїть на кону в Україні, яка зазнає нападу з боку Росії і яку хочуть знищити. Тут я дуже розчарований Швейцарією. Той, хто хоче бути нейтральним у такій злочинній агресивній війні, опосередковано приносить користь російському агресору”, – сказав Рот.

Заява Рота, який представляє керівну Соціал-демократичну партію Німеччини, пролунала напередодні візиту президента Швейцарії Алена Берсе до Берліна у вівторок. Берсе зустрілася з німецьким президентом Франком-Вальтером Штайнмаєром і канцлером Олафом Шольцом.

“Швейцарія навіть не має сама постачати зброю. Йдеться про зброю та боєприпаси, вироблені у Швейцарії, які належать таким державам, як Німеччина, Іспанія чи Данія, і які вони мають передати Україні. Швейцарія відмовилася давати свою згоду. Таку поведінку слід враховувати в майбутньому військовому співробітництві. Я не бачу, чому ми повинні купувати зброю у Швейцарії”, – заявив політик.

Голова комітету Бундестагу з питань оборони Марі-Агнес Штрак-Циммерманн вважає, що візит Берсе допоможе змінити позицію Швейцарії щодо озброєнь і підтримки України.

“Звичайно, ми повинні прийняти позицію Швейцарії. Але Швейцарія повинна вирішити, на якому боці історії вона хоче бути”, – прокоментувала вона.

Нагадаємо, наприкінці березня парламентські дебати у Швейцарії щодо реекспорту військового обладнання та зброї третім країнам, зокрема Україні, зайшли в глухий кут, і обговорення цього питання відклали на наступний рік.

17 квітня 2022 року у своєму вечірньому відеозверненні президент України Володимир Зеленський заявив, що українські воїни оплачують своїми життями час очікування постачань зброї. Це відбувається щоразу, коли партнери України зволікають або вагаються щодо далекобійності чи інших якісних характеристик озброєння.

У квітні також країни G7 висловили стурбованість лазівками Швейцарії, через які Росія може ухилятися від санкцій. 

Напередодні повідомлялося, що Швейцарія з березня 2022 року збільшила до рекордних 2 млрд євро (на 40%) експорт фармацевтичної продукції до РФ порівняно з попередніми 12 місяцями.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму та інших районів України припинить систематичні грубі порушення прав людини на цих територіях з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter