У Британії судять жінку, яка відвезла свою трирічну доньку до Кенії на процедуру жіночого обрізання

Дата: 27 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

У Великій Британії судять жінку, яка 17 років тому відвезла свою трирічну доньку до Кенії, щоб зробити їй жіноче обрізання. 

Про це повідомляє BBC.

Аміна Нур. Фото: BBC

39-річна Аміна Нур є першою в країні не британською жінкою, яку судять за сприяння в каліченні жіночих геніталій іншій особі. Також вона є другою людиною, яку притягнуть до кримінальної відповідальності згідно з законом про каліцтво жіночих статевих органів, від 2003 року.

Жінка народилася в Сомалі, але має британське громадянство. У 2006 році вона відвезла свою доньку до приватного будинку в Кенії для проведення процедури жіночого обрізання – це часткове чи повне видалення або навмисне пошкодження зовнішніх геніталій, яке здійснюють з культурних чи релігійних міркувань.

Нур розповіла, що сама пережила цю процедуру в дитинстві. Зараз її доньці 21 рік. У 2015 році дівчинка зізналася шкільній вчительці, що їй зробили обрізання. Після цього вчителька повідомила про це в поліцію.

У 2019 році під час обстеження у лікарні Університетського коледжу медики встановили, що клітор дівчини повністю видалили.

На суді Аміна Нур стверджувала, що вона відвезла доньку на процедуру через культурний тиск, оскільки боялася, що громада “відречеться від неї й прокляне”. 

За словами жінки, вона очікувала, що до геніталій її доньки лише “торкнуться” таким чином, що вони почнуть кровоточити. Однак сторона обвинувачення переконана, що Нур знала про те, що саме має відбутися насправді.

Також обвинувачення звернуло увагу на поведінку жінки під час процедури: вона не запитала, чи проводили її медики, а також не була присутня під час проведення обрізання.

Аміна Нур додала, що їй ніхто не погрожував і не примушував везти доньку на обрізання, вона зробила це з власної волі. Вирок жінці оголосять 20 грудня.

Нагадаємо, що внаслідок операції з жіночого обрізання у щонайменше п’яти країнах Африки, де це дозволено, щорічно помирають понад 44 тисячі жінок та дівчат.

Дослідники вивчали питання в Беніні, Буркіна-Фасо, Камеруні, Чаді, Кот-д’Івуарі, Єгипті, Ефіопії, Гвінеї, Кенії, Малі, Нігері, Нігерії, Сенегалі, Сьєрра-Леоне і Танзанії. Обрізання є основною причиною смерті жінок, а на наступному місці – кишкові інфекції, які виникають внаслідок споживання зараженої їжі чи води. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter