У викраденого на Луганщині експрацівника ДСНС Сергія Єрьоменка в неволі погіршилося здоров’я

Дата: 28 Травня 2024
A+ A- Підписатися

У незаконно затриманого росіянами мешканця села Новоолександрівка Луганської області Сергія Єрьоменка значно погіршився зір через перебування в неволі. Також він страждає на гіпертонію та біль у тазостегновому суглобі (коксалгію).

Про це виданню ZMINA розповіла донька Сергія Єрьоменка Поліна.

За її словами, 69-річний Сергій має серйозні проблеми зі здоров’ям: він страждає на гіпертонію, переніс інфаркт, має діагноз “ішемія серця”, був прооперований із приводу пахової грижі та зазнавав численних переломів суглобів.

“У російській неволі його фізичний стан постійно погіршується. Через катаракту очей ліве око не бачить, праве теж втрачає зір. Він постійно страждає на головні болі через гіпертонію 3 стадії. Батько ледве ходить через болі в тазостегновому суглобі (коксалгія). У нього задавнена сечокам’яна хвороба та хронічний простатит”, – каже донька.

Поліна не розуміє, навіщо тримати в неволі людину похилого віку, яка має цілий “букет хвороб”. Жахливі умови утримування та недоїдання теж позначаються на самопочутті Сергія.

Нагадаємо, мешканця села Новоолександрівка Луганської області Сергія Єрьоменка еленерівці затримали 22 листопада 2022 року. Спочатку окупанти його тримали в Сєвєродонецьку, а потім перевезли до Луганського СІЗО. Наразі росіяни утримують 68-річного пенсіонера та колишнього працівника ДСНС у Лефортові в Москві. Його звинувачують за статтею №276 “шпигунство” через те, що він нібито коригував вогонь для ЗСУ.

24 листопада 2022 року Сергій надіслав через телеграм родині голосові повідомлення, що з ним усе гаразд. Потім еленерівці вислали відео з батьком для підтвердження того, що він живий. Також написали таке повідомлення: “Він чекає від тебе допомоги, а ти нічого не робиш”.

Пізніше Поліні розповів свідок, якого відпустили окупанти, що він бачив Сергія Єрьоменка у військовій комендатурі в Сєвєродонецьку. Дізнавшись про те, що батько там, її рідні поїхали до міста й зробили йому передачу. Приблизно через місяць, коли рідня знову хотіла передати речі, військові їм повідомили, що Єрьоменка вже там немає.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує насильницькі зникнення, затримання та викрадення цивільних осіб на тимчасово окупованих територіях. Якщо ваші рідні зникли або ви маєте побоювання, що їх могли викрасти, – напишіть, будь ласка, на нашу електронну адресу es@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація за згодою заявника буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, а також міжнародних організацій для внесення ними інформації до періодичних звітів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо, для документування та подальшого розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні та притягнення винних до відповідальності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter