У бою за Бахмут на Донеччині загинув громадський діяч Орест Кінаш

Дата: 31 Березня 2023
A+ A- Підписатися

На Донеччині у бою за Бахмут загинув український громадський діяч, інструктор з альпінізму та гірського туризму Орест Кінаш, він був офіцером 53 окремої механізованої бригади ЗСУ. До початку повномасштабного вторгнення росіян Кінаш займався документуванням воєнних злочинів росіян на Донбасі та співпрацював з організацією Truth Hounds.

Про загибель Кінаша повідомили у фейсбуку його близькі та друзі, зокрема білоруський правозахисник, голова фонду солідарності BYSOL Андрій Стрижак.

Орест Кінаш. Фото: Христина Тимчишин Кінаш

“Ми познайомилися під час місії з документування воєнних злочинів на Донбасі у 2019 році. Мені Орест одразу сподобався своїм ґрунтовним підходом до організації роботи та особливо чуйним ставленням до жертв насильства… У 2020 році помер син Ореста, але він знайшов у собі сили жити, працювати й творити добро надалі. Він пішов до армії після початку Великої війни і хоробро воював”, – написав Стрижак.

За словами одного з друзів Кінаша, медика Максима Логаша, два тижні тому Орест отримав осколкове поранення, однак відбув три дні на позиціях до ротації. Потім він відмовився від госпіталізації і погодився тільки на десять днів взяти звільнення від служби. Після цього військовослужбовець одразу повернувся на фронт і у перший же день після повернення загинув.

“Воїн з добрими очима, великим серцем і усмішкою. Завжди трохи змучений, бо весь час приділяв свому підрозділу. Намагався вести за собою і бути прикладом. Але при спілкуванні з ним не покидало відчуття – не тут його місце! Не це його покликання! Він мав водити людей в гори, а не в бій. І вчити ставити намети, а не облаштовувати позиції”, – написав Логаш.
 
У Truth Hounds зазначили, що Кінаш приєднався до команди наприкінці березня 2016 року. Він співпрацював з організацією упродовж шести років. У базі даних Truth Hounds зберігається понад 200 документів його авторства. Це свідчення очевидців, фотографії і відео, зроблені Орестом на місцях злочинів. 
 
“Перша його місія була до Станиці Луганської та Трьохізбенки Луганської області, де ми документували обстріли та розстріли цивільних під час боїв за ці населені пункти. За шість років Орест побував у десятках польових місій по усій тодішній лінії розмежування – від Маріуполя до Старобільська. Він чудово знав і любив простори Донеччини та Луганщини, був учасником ювілейної 100-ої польової місії Truth Hounds. У квітні 2019 Орест документував у Бахмуті та його околицях, де тепер, через чотири роки, увірвалося його життя”, – зазначили в організації.
 
Орест Кінаш 18 років свого життя присвятив Державній пенітенціарній службі, також працював менеджером у проєкті боротьби з туберкульозом у фонді “Розвиток України”.
 
З 2013 року професійно зайнявся альпінізмом, став інструктором з альпінізму та гірського туризму. В межах свого проєкту водив групи на гори Кавказу, Киргизстану та Карпат. 
 
Нагадаємо, наприкінці березня у війні з РФ, загинув керівник громадської ініціативи “Моя Мовна Стійкість”, координатор модераторів челенджу “Навчай українською” Руслан Творецький.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter