У Болгарії відбувся протест проти поправки до закону, яка забороняє так звану пропаганду ЛГБТ у школах

Дата: 09 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

8 серпня, у четвер, у Болгарії відбувся протест проти нової поправки до закону, що забороняє “ЛГБТ-пропаганду” в школах. Захід організували феміністичні, ЛГБТІК+ та інші правозахисні організації.

Про це повідомляє Associated Press.

Фото: AP / Valentina Petrova

Учасники акції вигукували гасла, зокрема “Болгарія – не Росія” і “Мовчання – це смерть”.

Цей протест був відповіддю суспільства на внесені зміни до закону, ініційовані проросійською націонал-консервативною партією “Відродження”. Поправки передбачають заборону на “просування, популяризацію та підтримку ідей, що стосуються нетрадиційної сексуальної орієнтації” у школах.

Також під час окремого голосування депутати затвердили закон, який визначає “нетрадиційну сексуальну орієнтацію” як таку, що “відрізняється від загальноприйнятих і закріплених у болгарській правовій традиції уявлень”.

Фото: AP / Valentina Petrova

Європейські правозахисні організації, зокрема бельгійська Forbidden Colors, рішуче засудили ці законодавчі зміни, назвавши їх “ударом по фундаментальних правах ЛГБТІК-людей, особливо дітей”.

У своїй заяві вони підкреслили, що Болгарія переймає методи російської антиправозахисної стратегії, і що такі дії не лише є регресивними, а й суперечать принципам рівності та недискримінації, які підтримує Європейський Союз.

Фото: AP / Valentina Petrova

Болгарія, як член ЄС, неодноразово піддавалася критиці за порушення прав ЛГБТІК-спільноти. Раніше країна також відмовилася ратифікувати Стамбульську конвенцію, яка має на меті запобігання насильству проти жінок, через побоювання, що вона може сприяти розвитку прав ЛГБТІК+.

Нагадаємо, що минулого року парламент Болгарії ухвалив поправки до Кримінального кодексу, що передбачають суворіше покарання за злочини, скоєні з мотивів нетерпимості за ознакою сексуальної орієнтації, а також криміналізацію розпалювання ворожнечі за цією ознакою.

Тоді правозахисний ЛГБТ-центр “Наш світ” писав, що такі правки стали першим суттєвим законодавчим кроком на захист прав ЛГБТ-людей у Болгарії після ухвалення закону про заборону дискримінації у 2004 році. Довгі роки консервативні болгарські політики ігнорували проблему гомофобного насильства та пропаганди.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter