У Болгарії біженці створили інтеграційний центр “Український вулик”

Дата: 08 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

У Софії, столиці Болгарії, українські активісти заснували інтеграційно-освітній центр “Український вулик”, який відвідують сотні українських дітей, а також дорослі.

Про це пише “Рубрика”.

Фото: Український Вулик – освітньо-інтеграційний центр

З початком повномасштабної війни понад 2 мільйони українців були змушені виїхати до Болгарії в пошуках безпечного прихистку. У зв’язку з цим виникала потреба допомогти їм інтегруватися в нові умови життя, водночас підтримуючи їхню національну ідентичність.

Керівниця центру Юліанна Кулюкіна зазначила, що адаптація є надзвичайно важливою, оскільки люди приїжджають і мають навчитися комунікувати, але водночас їм потрібно зберігати своє коріння, тому українська освіта також є необхідною.

Українські активісти створили центр під назвою “Український вулик”, мета якого полягає в тому, щоб допомогти українським біженцям відчути себе як удома. Кулюкіна пояснила, що разом з іншими українцями вони вирішили створити місце, де їхні земляки могли б почуватися не як у чужій країні, а як удома.

Цей центр став важливим осередком для сотень українських дітей і дорослих, надаючи їм можливість не тільки адаптуватися до нових умов, але й підтримувати зв’язок з рідною культурою.

“Український вулик” пропонує освітні, культурні та інтеграційні програми для різних вікових категорій. Відвідувачі можуть долучатися до різних активностей, майстер-класів і літніх таборів. Кулюкіна наголосила, що центр організовує заходи не тільки для дітей, але також надає різноманітні послуги – від дитячих садків до курсів болгарської мови для всіх віком від 3 до 100 років.

Окрему увагу центр приділяє програмам для підлітків. Кулюкіна підкреслила, що створення місця для підлітків було надзвичайно важливим, оскільки через карантин, онлайн-навчання та війну багато з них втратили соціальні зв’язки та стали замкненими. Для них у центрі організували платформу, де вони можуть спілкуватися, навчатися та гратися разом. 

Також у центрі діє платформа для дітей з інвалідністю.

Влітку для українських дітей організували літні табори, де вони вивчали болгарську мову та брали участь у різноманітних іграх, спрямованих на розвиток фінансової грамотності та знань з історії та культури.

За словами Кулюкіної, у цих таборах взяли участь понад 200 дітей, було організовано чотири зміни. Вона також зазначила, що підготовка до цих заходів була ретельною, щоб діти могли навчитися таких речей, як фінансова грамотність, історія, культура та мова. Зокрема, однією з активностей була гра, схожа на “Орла і решку”.

Перед початком нового навчального року центр також надавав інформацію українським школярам про особливості болгарської освітньої системи та забезпечив їх усім необхідним для навчання.

Нагадаємо, що тимчасовий уряд Болгарії до кінця цього року продовжив державну програму підтримки українців, які отримали тимчасовий захист через повномасштабну війну.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter