У білоруських містах – сутички із силовиками. Опонентка Лукашенка закликала міліцію зупинити насильство

Дата: 10 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Окрім столиці Білорусі, ОМОН намагається розігнати протестувальників у низці білоруських міст, зокрема в Бресті, Гродно та Гомелі.  

Про це повідомляють Nexta, “Белсат” та “Наша ніва”.

У Бресті, як видно на відео, міліція застосовує силу до мітингарів. В’їзди машин до центру міста перекрито.

Як повідомляє “Новая газета”, увечері 9 серпня на перехресті вулиць Радянської та Машерова зібралося близько 5 тисяч людей. Але зрештою з цієї кількості на вулицях залишилося кілька сотень громадян, решта протестувальників розійшлися. До цього в місті проти них застосовували світло-шумові гранати.

У Гомелі ж на вулиці Совєцькій вимкнули світло, а незгодних із перемогою чинного президента Олександра Лукашенка затримує міліція. 

Водночас, як повідомляють TUT.BY та телеканал “Новое время”, опозиційна кандидатка в президенти Білорусі Світлана Тихановська закликала правоохоронців зупинити насильство, адже ті є частиною народу.

“Я хочу попросити міліцію і війська пам’ятати про те, що вони частина народу. І попросити своїх виборців: запобігайте провокації, не потрібно давати привід до застосування до вас насильства. Я знаю, що білоруси прокинутися завтра вже в новій країні, і сподіваюся на те, що завтра будуть тільки хороші новини. Будь ласка, зупиніть насильство. Насамперед офіцери, я знаю, що ви можете це зробити”, – йдеться в поширеному штабом Тихановської повідомленні.

МВС Білорусі називає масові протести несанкціонованими й запевняє, що тримає ситуацію під контролем, інформує телеканал “Белсат” з посиланням на прессекретарку МВС Білорусі Ольгу Чемоданову

Міліція не знає, скільки людей вона затримала в Мінську під час протестів, однак правозахисний центр “Вясна” називає щонайменше 47 людей у столиці, а в регіонах – 119. Окремо центр наголошує на відсутності зв’язку із сімома мешканцями Мінська та двома жителями регіонів ще з 8 серпня.

Тим часом президенти Польщі та Литви Анджей Дуда та Гітанас Науседа засудили силовий розгін протестувальників, які не згодні з перемогою Олександра Лукашенка на виборах.

“Як сусіди Білорусі, ми закликаємо білоруську владу повністю визнати та дотримуватися основних демократичних стандартів. Ми закликаємо утримуватися від насильства і поважати основні свободи, права людини та громадянина, включно з правами національних меншин і свободою слова”, – цитує слова агентство Укрінформ

Президенти закликали до діалогу, назвавши його “найкращим методом забезпечення соціального розвитку та обговорення реформ і політичних дій”.

Нагадаємо, у різних містах Білорусі спалахнули протести та почались масові затримання після закриття виборчих дільниць та оголошення результатів екзит-полу. За даними державного екзит-полу, на виборах переміг чинний президент Олександр Лукашенко, який очолює країну з 1994 року. 65-річний політик здобув 79,7% голосів. Друге місце посіла опозиційна кандидатка 37-річна Світлана Тихановська (6,8%). Опитування проводили на 320 дільницях по всій країні. Явка виборців станом на 20:00 сягнула 84,05%. 

Попри обіцянку ЦВК оприлюднити попередні підсумки виборів о 2-й годині ночі, цього досі не зроблено. Олександр Лукашенко наразі не робив жодної заяви. Востаннє його бачили вранці, під час його голосування. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter