У Білорусі журналіста-розслідувача Дениса Івашина засудили до 13 років колонії

Дата: 15 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

У Білорусі журналіста газети “Нови час” та міжнародної спільноти InformNapalm Дениса Івашина засудили до 13 років та одного місяця позбавлення волі.

Таке рішення ухвалив 14 вересня Гродненський обласний суд, повідомляє правозахисний центр “Вясна”.

Вирок Івашин відбуватиме в колонії в умовах посиленого режиму. Також суд оштрафував його на 4800 рублів. 

Крім того, Івашин, який утримується за ґратами вже півтора року, має виплатити моральну компенсацію дев’ятьом потерпілим – по 2000 рублів кожному. 

Івашина звинуватили за статтею 365 (втручання в діяльність співробітника внутрішніх справ) та частиною 1 статті 356 (державна зрада) Кримінального кодексу Білорусі.

Суд тривав місяць у закритому режимі, оскільки на процесі “розглядали дані, що становлять державну таємницю”. 12 вересня Івашин виступив з останнім словом, але громадськість його не змогла почути, оскільки весь процес проходив у закритому режимі.

Обвинувачення висунули Івашину після публікації статті-розслідування на сайті InformNapalm та в газеті “Нови час”. Він розповідав, як журналісти ідентифікували колишніх співробітників українського спецпідрозділу “Беркут”, які брали участь у розгонах білоруських протестів у лавах білоруського ОМОНу. Білоруська служба безпеки КДБ звинуватила Івашина у співпраці з українською розвідкою.

У міжнародній організації Комітет захисту журналістів назвали обвинувачення проти журналіста сфабрикованими і закликали негайно звільнити його, а також інших представників преси, ув’язнених режимом президента Олександра Лукашенка.

“КЗЖ глибоко шокований 13-річним ув’язненням Дениса Івашина. Звинувачення проти нього, здається, повністю сфабриковані та спрямовані на те, щоб тероризувати незалежних журналістів і перешкодити їм продовжувати свою роботу в Білорусі”, – сказав Карлос Мартінес де ла Серна, програмний директор КЗЖ у Нью-Йорку.

“Оголошений так званий “вирок” – це особиста помста Денису Івашину за принципову життєву позицію, його журналістську діяльність та розслідування. “Вирок” насправді показує, наскільки Лукашенко і його оточення бояться і ненавидять незалежних правдивих журналістів і особисто Дениса”, – сказала у коментарі КЗЖ дружина журналіста Ольга Івашина.

Як відомо, 12 березня 2021 року в місті Гродно (Білорусь) співробітники КДБ затримали журналіста міжнародної спільноти InformNapalm Дениса Івашина та вивезли в невідомому напрямку. 

Пізніше журналіст InformNapalm Роман Бурко повідомив у твіттері, що його утримували в місцевій в’язниці №1 за адресою вул. Кірова, 1.

15 березня затриманому обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на два місяці за звинуваченням у втручанні в діяльність працівника внутрішніх справ.

У червні 2021 року в Івашина стався серцевий напад під час перебування в одиночній камері.

У листопаді 2021 року Денису Івашину висунули додаткове звинувачення – в державній зраді.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter