У Білорусі жінки, ув’язнені на Окрестіна, оголосили голодування: серед них – журналістка “Белсату”

Дата: 05 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

У Білорусі десять жінок, яких утримують в ізоляторі по вулиці Окрестіна в Мінську, з вечора 3 листопада оголосили голодування, протестуючи проти нелюдських умов у камері; серед них – журналістка телеканалу “Белсат” Ірина Славникова, яку затримали 30 жовтня.

Про це повідомляє правозахисний центр “Весна”.

Ізолятор на Окрестіна в Мінську

Як пише “Весна”, причин для протесту вистачало й до цього: більше року заарештовані не отримують передачі, прогулянки заборонені, камери переповнені, ліків не видають, необхідну медичну допомогу у зв’язку з COVID-19 не надають.

Колишні арештанти Окрестіна розповіли правозахисникам, що з середини жовтня на жінок з камери №15, де наразі утримується Славникова, почався тиск з боку адміністрації: у них забрали весь верхній одяг, який арештантки могли використовувати як матраци. З 1 листопада заарештованим не давали туалетного паперу.

Таку реакцію викликала нещодавня скарга на умови утримання однієї з колишніх арештанток, пишуть правозахисники. За їхньою інформацією, заступник начальника центру ізоляції порушників нібито заявив, що скарги, які заарештовані пишуть після звільнення, не діють. Водночас він додав, що умови утримання погіршуватимуться, щоб “відучити” писати скарги, а також пообіцяв, що зробить у камері лише сім градусів тепла, йдеться у повідомленні на сайті “Весни”.

Після цього жінки оголосили голодування до виконання всіх їхніх вимог, зокрема, повернення прогулянок, дозволу приймати душ, вимкнення в камерах світла на ніч, видачі всіх необхідних речей і ліків тощо. 

Також відомо, що в камері арештовані мають воші. Вони з’явилися ще з вересня, коли до камери №15 підсадили трьох бездомних жінок. Станом на 3 листопада в камері на десять дівчат залишилося лише чотири зубні щітки, три пляшки для води та сім прокладок, пише “Весна”.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що вночі 30 жовтня журналістку телеканалу “Белсат” Славникову разом з її чоловіком Олександром Лойком затримали білоруські силовики. Це сталося у мінському аеропорту, куди пара прилетіла з Єгипту. Батькам жінки сказали, що пару затримали нібито за вчинення адміністративного правопорушення.

За останніми даними, обоє перебувають в ізоляторі на вулиці Окрестіна, куди під час масових акцій протесту силовики привозили затриманих демонстрантів.

У липні поточного року суд Залізничного району Гомеля (Білорусь) визнав екстремістськими сайт і всі соціальні мережі “Белсату”. Підставою для цього стали матеріали перевірки управління ГУБОЗіК МВС у Гомельській області, йдеться в повідомленні.

За законодавством Білорусі “поширення інформації з екстремістських джерел призводить до адміністративної відповідальності з покаранням у вигляді штрафу або арешту”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter