У Білорусі за фото російської військової техніки затримали журналіста Юрія Гонцаревича

Дата: 10 Травня 2022
A+ A- Підписатися

У Білорусі в місті Барановичі на 10 діб затримали журналіста, кореспондента незалежного сайту новин Intex-Press Юрія Гонцаревича за підозрою в “екстремізмі”.

Про це пише Комітет захисту журналістів (CPJ).

Юрій Гонцаревич. Джерело: телеграм-канал “Обратная сторона”

Відео, на якому журналіст нібито зізнається в скоєному злочині – надсиланні матеріалів до “екстремістських ЗМІ”, оприлюднив провладний білоруський канал “Обратная сторона”. Ім’я чоловіка на записі не називають, але його особу підтвердив незалежний новинний сайт “Медіазона”

Гонцаревич на відео каже, що 24 лютого надіслав скриншот із сайту погоди, на якому показано російську військову колону, незалежному білоруському новинному сайту Tut.by через телеграм і сфотографував те, що він сприйняв за російські літаки на військовому аеродромі в Барановичах. Світлини він відправив на “Радыё Свобода” 1 березня.

Обидва ЗМІ визнано в Білорусі “екстремістськими”.

Якщо Гонцаревича визнають винним за звинуваченням в “екстремізмі”, йому загрожуватиме до шести років позбавлення волі відповідно до Кримінального кодексу Білорусі.

“Схоже на вибите під примусом зізнання журналіста ще раз показує, що влада Білорусі зробить усе можливе, щоб принизити та залякати представників преси”, – заявила координаторка програми CPJ у Європі та Центральній Азії Гульноза Саїд.

Вона закликала негайно звільнити білоруського журналіста, зняти з нього всі обвинувачення та припинити використовувати законодавство про екстремізм для придушення незалежного висвітлення війни в Україні.

Репресії проти опозиційних до влади Білорусі активістів, правозахисників та журналістів почалися на тлі протестів після чергових виборів президента 9 серпня 2020 року, коли тисячі людей відмовилися визнавати перемогу Олександра Лукашенка через фальсифікації.

Більшість країн Європи та світу вважає Лукашенка нелегітимним президентом.

Влада Білорусі, яка одразу почала називати їх “заворушеннями”, використовувала для боротьби з громадянами гумові кулі, сльозогінний газ та водомети.

Тиск на активістів, правозахисників і незалежних журналістів не припинився й після спаду хвилі протестів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter