У Білорусі затримали 11 людей, які написали коментарі про смерть російських десантників

Дата: 01 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

У Білорусі силовики затримали 11 людей, які залишали “блюзнірські та образливі” коментарі у зв’язку із загибеллю російських військових.

Про це повідомили в МВС республіки. 

Фото: Міністерство оборони Республіки Білорусь

Випадок, щодо якого нібито залишали коментарі в мережі затримані трапився в листопаді. Тоді двоє російських десантників через сильний вітер та, як наслідок, деформацію куполу парашута загинули під час спільних навчань у Гродненській області. 

Затримані білоруси, які вже перебувають в ізоляторі, стали фігурантами справи, порушеної за кримінальною статтею про розпалювання соціальної ворожнечі. Такі дії, згідно із законами республіки, караються штрафом, або арештом, або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на той самий термін.

Силовики повідомили, що встановили особи 50 людей, які коментували випадок у мережі, але місце перебування більшої частини з них ще встановлюють. Коментаторів білоруські силовики в повідомленні назвали “соціально невлаштованими особами, які не реалізували себе в житті, безробітними, хронічними алкоголіками, раніше засудженими”.

Від початку масових протестів білоруська влада активно формує негативний образ незгодних з нею, називаючи їх, зокрема, п’яницями, та в такий спосіб нібито виправдовуючи насильство щодо громадян. У вересні минулого року МВС країни навіть оприлюднило записи телефонних дзвінків нібито “простих законослухняних громадян”, які скаржилися на протестувальників та закликали ОМОН розстрілювати мітингарів. 

Також останнім часом у Білорусі почастішали затримання людей, які залишають у мережі коментарі щодо деяких подій. У жовтні силовики затримали близько 150 людей за те, що ті коментували новину про вбивство кадебівця. 

Фотографія обкладинки: Ronny Hartmann / DPA

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter